Zvládnite horúce leto u vás doma

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 11:38 • 2 min
Zvládnite horúce leto u vás doma

BRATISLAVA - Prežiť horúce letné dni, bez toho aby bol pre vás každý pohyb náročný ako výstup na najvyššiu horu sveta, je dosť ťažké, predovšetkým v byte v paneláku, ale platí to aj pre rodinné domy, obzvlášť novostavby. Ale ak viete ako na to, dá sa to zvládnuť. Aby bola realizácia efektívna a účinná, musíte vyriešiť hneď niekoľko vecí naraz.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ si slnko nepustíte dnu, nepustíte si tam ani toľko úmorného tepla. Takže tienenie by ste mali riešiť ako prvé. Najjednoduchším riešením sú žalúzie na oknách, ktoré môžu byť vnútorné ale aj masívnejšie vonkajšie. Dobré sú aj ľahké, ale svetlo (a teda i slnečné lúče) neprepúšťajúce závesy. Ony síce niečo do interiéru pustia, rovnako ako žalúzie nedokážu zamedziť priesvitu svetla a lúčov slnka úplne, ale zamedzia efektívne vstupu horúčavy. Skvelé sú externé protislnečné fólie, ktoré nalepíte priamo na vonkajšie sklo. Tie dokážu dať stopku 70 až 80 percentám slnečných lúčov, pričom ale krásne prepustia do interiéru svetlo. Je to skvelé a oproti žalúziám (vonkajším i vnútorným) vcelku aj lacná záležitosť. Pozor by ste si však mali dať pri voľbe fólie - na nové okná s izolačným dvojsklom sa hodí vonkajšia fólia a na staršie montované okná možno využiť aj vnútorné fóliu. Bonusom navyše týchto vnútorných fólií, ktorý celkom iste oceníte je menej prachu, vyššia odolnosť a životnosť fólie, keďže nebude tak zaťažená vonkajšou nečistotou - prachom, snehom a dažďom.

 

obrazok

 

S oknami a slnením je spojené aj vetranie. Ideálna doba, kedy by ste mali mať okná dokorán a vetrať, je skoro ráno a večer. Stačí 10 až 15 minút. A ak už máte zatienené kvôli slnku, určite okná zavrite a neotvárajte, aby sa vám domov nedostal horúci a slnkom rozpálený vzduch zvonku. Prievan alias jednoduché riadené vetranie Tušíte, o čo ide? Je to vetranie v určitom čase (v lete ideálne každý deň ráno alebo večer po dobu cca 15 minút, kedy je vzduch najchladnejší a do okien nepraží slnko) a umelý prievan, pri ktorom máte otvorené okná aj dvere miestností. Pokiaľ máte okná príbytku otočené len na jednu stranu domu, asi to moc dobre fungovať nebude. To potom budete musieť zapojiť aj vstupné dvere, aby ste efektívneho účinku dosiahli.

 

obrazok

 

Ďalším riešením horúčavy a horúcich dní v príbytku je ochladzovanie. K ochladeniu priestoru vám pomôže napríklad vaňa napustená studenou vodou a otvorené dvere do kúpeľne. Odparovaním vody z vane sa celková teplota interiéru pocitovo i fakticky zníži. Podobný efekt majú aj mokré uteráky na sušiaku, alebo rozprašovanie vody do vzduchu v miestnostiach.

 

Sama sebe potom ulavíte, keď sa občas opláchnete vlažnou vodou - stačí tvár, zápästie, lakte, kolená a členky, alebo rovno krátka sprcha celého tela. Výborné sú rozprašovače s vodou. Môžete použiť obyčajnú z kohútika, alebo niektoré z prírodných, bylinkových a ovocných vôd niektorej kozmetické značky. V pohodlí domova môžete tiež odložiť takmer všetko oblečenie.

 

obrazok

 

Počas horúcich letných nocí skúste spať nahý a len pod plachtou namiesto periny. Ochladiť sa môžete aj vychladením prestieradla v chladničke. 

 

Tou najjednoduchšou možnosťou, ako sa v horúcich dňoch ochladiť, je využitie ventilátorov a mobilné či pevné klimatizácie. Ventilátor kúpite za pár eur takmer v každom obchode, avšak s klimatizáciou je to už zložitejšie. Na tento spôsob ochladzovania je nutné myslieť už dopredu a riešiť pred letom. A že je výber tejto techniky veľký, to iste viete samy. K dispozicii sú klimatizácie s jednou vonkajšou jednotkou a to nástenné, stropné, či rohové. Môžete si však zaobstarať aj omnoho cenovo dostupnejšiu variantu - mobilnú klimatizáciu. Tá je ľahko prenosná po interiéri a možno ju využiť variabilne v miestnosti, kde sa práve nachádzate.

 

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies