Zvieratám v Zoo Bojnice pomáhajú zvládať veľké horúčavy ošetrovatelia

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 07:45 • 2 min
Zvieratám v Zoo Bojnice pomáhajú zvládať veľké horúčavy ošetrovatelia

Zvieratám v Zoo Bojnice pomáhajú zvládať veľké horúčavy ošetrovatelia

slovakia

left justify in out

img

Veľké horúčavy nepriaznivo zasahujú aj do života zvierat v Zoologickej záhrade v Bojniciach, kde žije 320 druhov prevažne exotických živočíchov.
Ošetrovatelia im ich pomáhajú zvládať predovšetkým dostatkom pitnej vody a zvlhčovaním prostredia. Priamo vodnú sprchu na schladzovanie veľmi nepoužívajú, pretože to nie je pre zvieratá v prírode bežné. Tie sa totiž „sprchujú“, iba keď je dážď, konštatoval riaditeľ zoo Milan Šovčík. Zvieratá sa však dokážu aj samé čiastočne ochrániť, predovšetkým vyhľadávajú tieň, na čo im v zajatí vytvárajú vhodné podmienky.
V Bojniciach chovajú dve slonice africké, ktoré ošetrovatelia síce denne umývajú prúdom vody, ale na slnku si samé kožu ochladzujú pieskom. Naberajú ho do chobotov a vyfukujú na seba. Ťavy dvojhrbé, zvyknuté na striedanie teplôt, to majú zariadené tak, že v lete zhodia hustú zimnú srsť a majú iba krátky strih. Ale aj tak sa ešte vyvaľujú v piesku a schovávajú sa do tieňa, dodal hlavný zoológ Peter Lupták.
Najlepšie sa majú medvede hnedé. Tie majú vo svojich výbehoch bazény, takže sa môžu schladiť kedy potrebujú. A robia to rady. Vzácne africké pralesné antilopy bongo zasa potrebujú na schladzovanie bahno, a tak im ho v blízkosti ležiska vytvorili. Operence ako plameniaky, bociany, pelikány, ale aj dravé vtáky sa často ovievajú svojimi krídlami.
V poludňajších hodinách, keď denná teplota vrcholí, sa až 80 percent zvierat schováva do svojich úkrytov. Vedenie zoo návštevníkom odporúča, ak chcú zvieratá vidieť, aby prišli na prehliadku radšej ráno alebo podvečer. Zoo je v sezóne otvorená do 19. hodiny, informoval zástupca riaditeľa Vladimír Šrank.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies