Zvieratám nedávajte jedlo zo štedrej večere

NETKY.SK • 23 December 2018, 09:37 • 2 min
Zvieratám nedávajte jedlo zo štedrej večere

KOŠICE – Prednostka Kliniky malých zvierat Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach profesorka Alexandra Trbolová varuje majiteľov štvornohých miláčikov a iných zvieratiek, aby to počas Vianoc nepreháňali s maškrtami a určite by to nemalo byť jedlo, ktoré konzumujú ľudia.

slovakia

left justify in out

Vianoce patria k najkrajším sviatkom. S otázkou, čo položiť na štedrovečerný stôl, sa neraz spája aj otázka, čo ponúknuť našim domácim miláčikom, ktorí tiež tvoria súčasť rodiny. Väčšina z nás by chcela v tento výnimočný deň potešiť nielen ľudských členov rodiny, ale aj tých štvornohých. Aj v minulosti dávali gazdovia darčeky dobytku, alebo iným druhom zvierat, aj keď s nimi neboli v takom úzkom kontakte, v akom sú s nimi ľudia dnes. Preto treba byť pri výbere maškŕt veľmi opatrný.

Ako povedala profesorka Trbolová, pre zvieratá je najlepší darček nejaká pochúťka, niečo, čo obľubujú a čo nemôžu dostávať stále, ale malo by ísť o jedlo určené pre zvieratá.

„Psom by sa nemali podávať žiadne potraviny a jedlá zo štedrovečerného stola, pretože môžu u psíka spôsobiť problémy s gastrointestinálnym traktom - hnačky, vracania, ale aj pankreatitídy. Počas sviatkov sa na chirurgickom pracovisku najčastejšie stretávame s úrazmi spôsobenými autami, ale tiež s ochoreniami gastrointestinálneho traktu (hnačky, vracania), či s poraneniami po napadnutí iným psom, alebo diviakom, ale tiež s ochoreniami močových ciest,“ uviedla Trbolová.

Po vianočných sviatkoch majú veterinári viac práce práve v dôsledku problémov tráviaceho traktu spôsobených nadmernou konzumáciou, alebo konzumáciou nevhodných potravín. Pre zvieratá je nevhodná najmä ľudská strava, aj keď im často chutí. Najvhodnejšou potravou pre psy a mačky sú granule. Skladba stravy zvierat sa dá spestriť rôznymi pochúťkami, ktoré ale nie sú určené na dlhodobú konzumáciu, a ktoré ponúkajú špecializované predajne s chovateľskými potrebami. Ak však už dovolíme našim domácim miláčikom takpovediac zhrešiť – čo sa týka skladby alebo množstva potravy – a spôsobí im to zdravotné problémy, je potrebné navštíviť veterinárneho lekára.

„Na pracovisku každého oddelenia Univerzitnej veterinárnej nemocnice v Košiciach je prítomný jeden lekár v pohotovosti od 15.30 – 20.00 a od 20.00 do druhého dňa do 8.00. Cez víkend a počas sviatkov sa služba strieda v 12 – hodinových službách, to znamená, že prítomný je jeden lekár od 8:00 – 20:00 a potom druhý od 20:00 do 8:00 hod. druhého dňa,“ uviedla Trbolová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona