Zvieratá v ZOO pred prehriatím chránia sprchou

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 16:35 • 2 min
Zvieratá v ZOO pred prehriatím chránia sprchou

BRATISLAVA - Úkryt pred páliacim letným slnkom hľadajú zvieratá v Zoo v tieni stromov či prístreškov, obľubujú tiež jazierka, bazény či vodné priekopy vo svojich výbehoch

slovakia

left justify in out

Horúčavy posledných dní ovplyvňujú aj život zvierat v bratislavskej Zoologickej záhrady (ZOO). Chovatelia ich pred prehriatím chránia sprchou, mnohé zvieratá sa chladia v jazierkach, bazénoch či vodných priekopách vo svojich výbehoch. Pred páliacim slnkom sa ukrývajú v prístreškoch, vylihujú v tieni stromov alebo si vyhrabávajú diery v zemi, kde sa chladia. Agentúru SITA o tom informovala Jana Kožíková z bratislavskej ZOO.

Horúce dni ťažko prežíva napríklad medveď hnedý, ktorý sa okrem sprchy od chovateľov rád osvieži vo vodnej priekope vo svojom výbehu, kde sa rád kúpe a hrá s loptou. Tieň hľadá aj vo vnútorných spálňach svojho výbehu. Rannou sprchou nepohrdnú ani hrošíky libérijské, ktoré väčšinu dňa preležia v bazéne. Schladenie v jazierku či bahnisku hľadajú i nosorožce, diviaky, prasiatka, sitatungy, kapybary a jelene. Okrem toho ich bahno chráni i pred bodavým hmyzom a keď na nich blato zaschne a opadá, zbavia sa aj vonkajších parazitov. Svoj spôsob ako prežiť horúce letné dni si našli aj šelmy, ktoré i vo voľnej prírode celý deň prespia a tým sa chránia pred prehriatím. V ZOO preto cez deň radšej vylihujú v tieni stromov, v dutinách skál alebo v jazierku s vodou. Aktívne sú len ráno a večer, keď teplota klesne a v ich výbehu je tieň. V tieni prístreškov či stromov hľadajú skrýšu pred slnkom i kopytníky. 

V bratislavskej ZOO majú svoj domov i druhy zvierat, ktorým horúčavy nevadia. Ale ani zebry, žirafy, levy či obľúbené surikaty a lemury, ktoré vo voľnej prírode žijú na savanách či v buši, nepohrdnú tieňom pod prístreškom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies