Zvieratá na poliach v okolí Nitry sa otrávili zrejme jedom na hlodavce

NETKY.SK • 6 Marec 2019, 20:29 • 2 min
Zvieratá na poliach v okolí Nitry sa otrávili zrejme jedom na hlodavce

NITRA - Pracovník Ochrany dravcov na Slovensku dnes našiel na poliach v okolí Cabaja - Čápora a Svätoplukova v okrese Nitra otrávené zajace, bažanty a srnčiu zver. Na mieste sa našla rozptýlená látka pripomínajúca jed s pravdepodobným cieľom otráviť hlodavce, informovala PR manažérka Ochrany dravcov na Slovensku Martina Brinzíková Badidová.

slovakia

left justify in out

V širšom okolí sa našlo celkovo 17 otrávených zajacov, tri bažanty a štyri kusy srnčej zveri. Na zatiaľ neznámeho páchateľa bolo podané trestné oznámenie pre ohrozenie a poškodenie životného prostredia. Pri takomto dokázanom trestnom čine hrozí trestná sadzba až na jeden rok. Mnohé druhy našich dravcov sú prevažne vtáky. Pokiaľ sa uhynuté zvery nenašli, mohli ich odniesť a zožrať práve oni. Horšie už však je, že na úplne inom mieste aj následne uhynuli. 

 

img

 

"V takomto prípade pôsobí toxická látka o niečo neskôr ako pri silnejších jedoch," vysvetľuje Starnislav Kováč z Ochrany dravcov na Slovensku. Nič to však nemení na situácii, že jed sa v prírode mohol rozšíriť. 

 

img

 

"Podľa predpokladov išlo o látku používanú na deratizáciu v obývaných priestoroch, ktorá nie je určená na použitie vo voľnej krajine. Otrava bola dokonca aplikovaná veľkoplošne, zrejme prostredníctvom rozmetača a bolo tak zasiahnuté pomerne veľké územie," uviedla.
 

img

 

Z minulosti už ochranári poznajú viac podobných prípadov, keď išlo o nesprávnu aplikáciu chemického postreku proti hlodavcom. Týmto spôsobom bola vyhubená lokálna populácia dnes už kriticky ohrozeného druhu – sokola červenonohého pri obci Lehnice. Dospelé vtáky nosili mláďatám otrávené hraboše, ktoré uhynuli na povrchu pôdy, nie vo svojej nore. Otrávili sa celé rodiny.

 

 

"Je to od miestnych hospodárov obrovská nezodpovednosť a nevedomosť o fatálnych dôsledkoch zanedbania zákonných predpisov," hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies