Zvierací ombudsman spúšťa predvianočnú kampaň a nový web

NETKY.SK • 10 December 2015, 12:08 • 2 min
Zvierací ombudsman spúšťa predvianočnú kampaň a nový web

BRATISLAVA – Živé zvieratko nemá byť darčekom v podobe vianočného prekvapenia, to bola téma dnešnej tlačovej konferencie, ktorú v Bratislave zorganizovali zástupcovia Aliancie združení na ochranu zvierat.

slovakia

left justify in out

Jeho kúpu či adopciu je potrebné dobre zvážiť, a to nielen v čase predvianočného času, pretože pri primeranej starostlivosti je to záväzok približne na 15 rokov. Každoročne sú po vianočných sviatkoch a zimných prázdninách vyhodené na ulicu stovky psíkov či mačiek, ktoré si našli pod stromčekom deti aj dospelí.

 

Aliancia dnes zároveň oficiálne spustila webovú stránku Zvierací ombudsman. Nový web je rozdelený do prehľadných podstránok a spoločne s webom aliancie azoz.sk poskytuje plný servis, čo sa týka napríklad zvieracej legislatívy. Možno tu nájsť presné citácie zo zákonov – kto a čo je povinný zabezpečiť, aké kompetencie majú konkrétne inštitúcie či na čo sa možno odvolávať pri neochote konať. Myšlienka ombudsmana, ktorý by zastrešoval všetky aktivity v prospech ochrany zvierat na Slovensku, pochádza z roku 2012, ombudsman začal svoju činnosť v minulom roku.

 

„Očakávame, že riešením podnetov umenšíme počet smutných prípadov týrania a krutého zaobchádzania so zvieratami a iných podobných protispoločenských javov na Slovensku. Aby naše aktivity vyvolali preventívny účinok do budúcnosti. V prvom rade nám ide o prevenciu a informovanie verejnosti,“ uviedla pre TASR Zuzana Stanová, aktivistka Zvieracieho ombudsmana pre projekty a legislatívu.

 

Za Alianciou združení na ochranu zvierat stojí 12 združení pôsobiacich na celom Slovensku. Vznikla v roku 2013 ako výsledok niekoľkoročných snáh skupiny ľudí na úrovni inštitucionálnej, komunálnej i parlamentnej. Popri iných aktivitách sa aliancia venuje aj známej akcii Nájdite sa! so zvieratkom z útulku, ktorá pomáha nachádzať nové domovy zvieratkám z útulkov a propaguje ich činnosť. „Za posledné roky sa na Slovensku takmer nič nepohlo a SR tak ostáva jedinou členskou krajinou Európskej únie, kde neexistuje zákon na ochranu zvierat, kde je to riešené len rôznymi vyhláškami, ktoré dnes už absolútne nepostačujú,“ doplnila pre TASR predsedníčka Aliancie združení na ochranu zvierat Táňa Rosová.

 

Zvierací ombudsman je organizácia, ktorej zriadením sa zhmotnila dlhoročná snaha zjednotiť útulky pre týrané a opustené zvieratá a ochranárske združenia na Slovensku. Vďaka podujatiu Nájdite sa! si našlo domov vyše 250 zvieratiek. Podporuje združenia a útulky, ktoré denne bojujú o prežitie a na riešenie mnohých problémov nemajú čas ani ľudské kapacity. Motiváciou však nie je iba pomoc týraným a opusteným zvieratám, ale snaha celkovo zmenšiť násilie a krutosť na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona