Zvierací ombudsman predstavil kľúčové body reformy, ktoré by mohli dať stopku týraniu zvierat

NETKY.SK • 10 November 2020, 11:05 • 2 min
Zvierací ombudsman predstavil kľúčové body reformy, ktoré by mohli dať stopku týraniu zvierat

BRATISLAVA – So zabezpečovaním dôkazov o týraní zvierat bude mimovládnej organizácii Zvierací ombudsman pomáhať Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Zvierací ombudsman to napísal v príspevku na sociálnej sieti. Mimovládka považuje dokazovanie za jeden z kľúčových prvkov pri vyšetrovaní týrania zvierat. Od spolupráce s univerzitou očakáva poskytovanie expertných stanovísk v jednotlivých prípadoch, ktoré budú poskytovať lepšie dôkazy pre potreby vyšetrovania.

 

"Posledné obdobie intenzívne pracujeme na kľúčových reformách, ktoré veríme budú prelomovým míľnikom v efektívnej ochrane zvierat pred týraním. Takéto veci sa občas rodia pomaly, ich súčasťou sú rozsiahle vyjednávania a spolupráca," napísala mimovládka v statuse.

 

"Nakoľko kľúčovým prvkom pri riešení prípadov týrania zvierat je dokazovanie, na ktoré je vo väčšine situácií potrebné využiť skúsenosti odborníkov, našou snahou bolo zlepšiť legislatívu a nastavenie tak, aby sme na Slovensku tieto prípady dokázali efektívnejšie vyšetrovať a trestne stíhať páchateľov," doplnil zvierací ombudsman.

 

Mohlo by vás zaujímať: Policajti už vyšetrujú prípad brutálne utýraných psov v osade

 

Zákaz psích zápasov 
Zmena prichádza s novelou zákona o týraní zvierat, ktorá vstúpila do platnosti 1. novembra. Zmena v zákone upravuje vyšetrovanie týrania zvierat, ktoré už budú riešiť iba špecializovaní vyšetrovatelia školení na problematiku týrania zvierat.

 

 

Zakázané budú aj psie zápasy. Doterajšia právna úprava totiž nepovažovala poštvanie zvieraťa proti inému zvieraťu za trestný čin. Zápasy tak nebolo možné trestnoprávne stíhať. 
 

Prečítajte si tiež: Novelu o prísnejších trestoch za týranie zvierat podpísala aj prezidentka Čaputová

 

Reforma v oblasti týrania zvierat
Zvierací ombudsman dodáva, že pripravená je už aj ďalšia reforma v oblasti týrania zvierat. Tá má od 1. januára 2021 zaviesť zákaz chovu zvierat tým ľudom, ktorí nemajú na chov zvierat podmienky a zvieratá sú u nich týrané či zanedbávané.

 

Reforma má zároveň priniesť aj zriadenie regionálnych zásahových jednotiek, ktoré budú schopné okamžitého zásahu kdekoľvek na Slovensku. Na miesto prípadu budú následne privolaní vyškolení špecialisti na problematiku ochrany prírody a ochrany zvierat pred týraním. Obsah reformy plánuje organizácia predstaviť v najbližších týždňoch.

 

Súvisiaci článok: Policajný zbor reaguje na ohavné prípady týrania zvierat. Rezortu vnútra posunulo vlastnú novelu zákona 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies