Zviera by nikdy nemalo byť vianočným prekvapením

NETKY.SK • 24 December 2013, 13:30 • 2 min
Zviera by nikdy nemalo byť vianočným prekvapením

BRATISLAVA - Ľudia si musia uvedomiť, že zviera nie je hračka, ale živý tvor a pre človeka emocionálny a finančný záväzok na 10 až 20 rokov.

slovakia

left justify in out

 Zviera by nikdy nemalo byť darčekom v podobe vianočného prekvapenia, mnohé šteňatá sú totiž nechceným a doslova vyhodeným vianočným darom. Ľudia ich totiž nachádzajú v kontajneroch, v škatuliach či dokonca igelitových taškách pri smetných košoch, pre agentúru SITA to uviedla Silvia Čaňová z organizácie Sloboda zvierat. Ľudia si musia podľa jej slov uvedomiť, že zviera nie je hračka, ale živý tvor a pre človeka emocionálny a finančný záväzok na 10 až 20 rokov. "Ak už by prišla do úvahy možnosť darčeka v podobe zvieraťa, jedine po riadnom zvážení a dohode s druhou stranou," poznamenala s tým, že pri každom druhu zvieraťa je potrebné zvážiť jeho špecifické druhové potreby.

Sloboda zvierat, ako aj iné útulky, sa teraz podľa jej slov pripravujú na ťažké chvíle v podobe veľkých prírastkov nechcených šteniat, pretože okrem prílevu zvierat z Vianoc, je koniec januára jedným z dvoch období v roku, keď sučky privádzajú na svet mláďatá. "Aj preto presadzujeme kastráciu spoločenských zvierat, s výnimkou registrovaných chovov," poznamenala Čaňová. 

Rodič alebo dospelý by si mal pred kúpou zvieraťa položiť viaceré základné otázky. Jednak či bude mať na zviera dostatok času, na venčenie, hru, výcvik či na návštevy veterinárneho lekára. Chov zvieraťa si takisto vyžaduje nemalé finančne prostriedky napríklad na lekárske ošetrenie, očkovania, liečbu, krmivo, búdu či pelech, ale aj na obojok, vôdzku a hračky. Na mieste je aj otázka, či bude jeho majiteľ schopný sa oň starať po celý jeho život, pes sa totiž bežne dožíva aj 15 rokov. Potrebné je vedieť, či ho má kam dať počas neprítomnosti a podobne. "So psíkom treba počítať na dlhé roky," priblížila pre agentúru SITA. Dôležité je myslieť aj na to, aké zviera je pre rodinu vhodné. "Ak som celý deň v robote, škole a na krúžkoch, psík je celý deň sám doma - trpí samotou, nudou, chýba mu venčenie, nie je to dobrá voľba pre spoločenské a na voľný čas a starostlivosť pomerne náročné zviera, vtedy treba zvážiť, či nie je vhodnejší škrečok alebo akváriové rybky," vysvetlila Silvia Čaňová z organizácie Sloboda zvierat. Ak rodič aj tak plánuje obdarovať dieťa, je potrebné si s ním vopred sadnúť, prejsť si zodpovedne všetky tieto otázky, zistiť si informácie o chove jednotlivých druhov a následne zvážiť, ktoré zviera sa najviac hodí do rodiny k životnému 

V prípade, že sa ľudia rozhodnú pre psa alebo mačku, určite by mali podľa jej slov zvážiť namiesto kúpy možnosť adopcie z miestneho útulku. "Má to aj výchovný rozmer, pretože dieťa sa učí pomáhať tým, čo sú v núdzi, takáto pomoc je vlastne posolstvom Vianoc - robiť láskavé skutky pre iných," vysvetlila pre agentúru SITA. Zároveň to je podľa nej pomoc útulkom, ktoré sú preplnené a každé uvoľnené miesto poslúži ďalšiemu zvieraťu. Zvieratá z útulkov bývajú skromné a veľmi vďačné. Je však dôležité myslieť na to, že mnohé z nich už majú za sebou veľa zlých skúseností a ľudia by sa mali teda vyhnúť tomu, že ich po mesiaci vrátia späť do útulku. "To je pre ne totiž ďalšie veľké sklamanie," poznamenala Čaňová. 

K dnešnému dňu čaká na nový domov v bratislavskom útulku Slobody zvierat na Poliankach 295 psov a 44 mačiek. Galéria všetkých aktuálnych zvierat voľných na adopciu sa nachádza na stránke https://slobodazvierat.sk/?id=179. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies