Zvez suseda využívajú najmä ľudia z okolitých obcí

NETKY.SK • 19 Apríl 2014, 12:58 • 2 min
Zvez suseda využívajú najmä ľudia z okolitých obcí

BRATISLAVA - Projekt spoločnej jazdy Zvez suseda, ktorý v Bratislave spustili vlani vo februári, využívajú najmä obyvatelia z obcí v okolí Bratislavy. Podľa štatistiky totiž práve títo obyvatelia spoločný odvoz do práce či školy ponúkajú najčastejšie.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane, záujem zdieľať s niekým cestu autom chce viac ako 1 300 mladých Bratislavčanov. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

 

Dohodnúť sa so svojím známym či susedom na spoločnej jazde autom možno na internetovej stránke zvezsuseda.sk alebo greenriders.sk. Cez internetovú stránku môžu vodiči ponúknuť odvoz na určitej trase. Ľudia si tam tiež môžu zvoliť, odkiaľ kam chcú ísť a môžu tiež nájsť toho, kto po ich trase ponúka odvoz. V systéme bolo zatiaľ zaevidovaných 10 500 ponúk na spoločnú jazdu d dĺžkou 291-tisíc kilometrov, priblížil Andrassy. Projekt využili za prvý rok od jeho spustenia ľudia už na viac ako 2-tisíc jázd. Ľudia sa môžu do projektu Zvez suseda zapojiť cez internet i cez mobilnú aplikáciu pre inteligentné telefóny. V ponuke už je aj špeciálna aplikácia pre firmy, kde si môžu zdieľanú jazdu dohodnúť aj zamestnanci, priblížil Andrassy. „Takýto model sa osvedčil v zahraničí, pretože jedným z najväčších problémov, prečo ľudia nezdieľajú jazdu, je obava z cudzieho človeka vo vlastnom aute. Tento problém sa dá medzi kolegami, susedmi, spolužiakmi ľahko prekonať,“ dodal. 

 

Projekt v Bratislave spustili vlani vo februári. Do hlavného mesta službu priniesla fínska firma Green Riders, ktorá má s projektom skúsenosti aj zo svojej krajiny. V mestách, kde projekt spustili totiž spozorovali zníženie počtu áut na cestách a zlepšenie plynulosti premávky. Podobný výsledok si od projektu sľubuje aj bratislavská samospráva. Podľa primátora Milana Ftáčnika je projekt jednou z aktivít, ako prispieť k zníženiu počtu áut na cestách a čistejšiemu ovzdušiu. Bratislavská samospráva očakáva, že projekt Zvez suseda zvýši povedomie o lepšej efektivite cestovania osobným autom. „Ostatné merania totiž ukázali na alarmujúce čísla. Len v každom siedmom aute na bratislavských cestách sedí viac ako jeden pasažier. V konečnom dôsledku to spôsobuje zápchy, vznikajú čoraz väčšie problémy s parkovaním,“ uviedol Andrassy. Mesto spoločne s partnermi projektu chce takto nabádať ľudí, ktorí musia cestovať autom, aby aspoň napĺňali jeho kapacitu. 

 

Pilotný projekt spoločnej jazdy autom GreenRiders vlani odštartoval aj v Banskej Bystrici, vyskúšali ho i v Piešťanoch. Bratislavská radnica uvažuje zapojiť do projektu aj ďalších prevádzkovateľov podobných aplikácii v regióne či na Slovensku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona