Zverevovi udelili najvyššiu pokutu v histórii na mieste za úmyselný skreč v 1. kole Australian Open

NETKY.SK • 23 Január 2018, 11:42 • 2 min
Zverevovi udelili najvyššiu pokutu v histórii na mieste za úmyselný skreč v 1. kole Australian Open

MELBOURNE - Nemecký tenista Mischa Zverev vyfasoval pokutu 45 000 USD za svoje úmyselne chabé predstavenie v 1. kole dvojhry mužov na Australian Open v Melbourne. Za stavu 2:6 a 1:4 skrečoval súboj s Kórejčanom Čchung Hje-onom, medzitým už senzačným štvrťfinalistom na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny. Ide o najvyššiu finančnú sankciu, ktorú uložili priamo na mieste na turnaji veľkej štvorky.

slovakia

left justify in out

Tridsaťročného Zvereva potrestali podľa nového pravidla, ktoré zaviedla do praxe Rada grandslamových turnajov v medzisezónnom období. Tenisová generalita sa ním snaží zamedziť účasti hráčov so zraneniami na turnaji, kde zväčša odohrajú len niekoľko gemov a potom zo zápasu odstúpia s finančnou prémiou za účasť vo vrecku. Pokuta pre Zvereva 45 000 USD je veľmi podobná práve reálne zarobenej sume za skreč v 1. kole, čiže v prepočte z austrálskych na americké doláre 47 900 USD.

Nové pravidlo pod názvom "Predstavenie v zápase 1. kola" umožňuje potrestať hráča v prípade, keď nepreukáže dostatočne profesionálny výkon, inými slovami aspoň svoj herný štandard. Keď takýto tenista zápas skrečuje, je to ďalší z faktorov, ktorý vezme do úvahy turnajový rozhodca pri svojom sankčnom verdikte. Ak sa hráč rozhodne odstúpiť z turnaja ešte pred zápasom 1. kola, stále má nárok na polovicu odmeny za neuskutočnený úvodný duel. Tzv. lucky loser, ktorý takého tenistu nahradí v "pavúku" hlavnej súťaže dvojhry, dostane druhú polovicu z pôvodnej odmeny za 1. kolo plus "prize money" za prípadné víťazstvá v ďalších kolách.

Mischa Zverev nasadený ako tridsiaty druhý bol jediný hráč, ktorý skrečoval svoj zápas v 1. kole dvojhry v Melbourne. Viacerí ďalší tenisti s nie stopercentným zdravotným stavom radšej zvolili oficiálnu cestu odstúpenia ešte pred turnajom a tým istotu zisku polovice odmeny za 1. kolo. Americká "lucky loserka" Bernarda Perová takto využila ponúknutú šancu a prebojovala sa až do 3. kola, kde ju zastavila Češka Barbora Strýcová.

Pokuta pre Zvereva je najvyššia spomedzi tých, ktoré uložili priamo na mieste počas grandslamového turnaja. Z nedávnej histórie podujatí elitnej štvorky sú však známe aj oveľa vyššie postihy. Američanka Serena Williamsová za vulgárne slovné výpady voči čiarovej rozhodkyni počas semifinále US Open proti Kim Clijstersovej inkasovala pokutu 82 500 USD. Podľa zvukového záznamu AP mala Serena povedať približne toto: "Prisahám Bohu, že ti tú loptičku natlačím do tvojho ....hrdla." Bodkami je pritom vyznačený nepublikovateľný vulgárny výraz. Zápas sa napokon skončil víťazstvom Clijstersovej bez toho, aby belgická tenistka musela premeniť mečbal.

Talian Fabio Fognini si vlani na US Open vyslúžil pokutu 96 000 USD za inzultáciu empajrového rozhodcu. V prípade, že Fogniniv v najbližších dvoch rokoch bude "sekať dobrotu", finančnú sankciu mu znížia na polovicu. Výskať však nemôže, lebo priamo na mieste musel zaplatiť 24 000 USD za nešportové správanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies