Zverejnite celú správu OLAF-u, žiadali protestujúci pred ministerstvom v Českej republike

NETKY.SK • 10 Január 2018, 07:09 • 2 min
Zverejnite celú správu OLAF-u, žiadali protestujúci pred ministerstvom v Českej republike

PRAHA - Pred budovou českého ministerstva financií v Prahe sa v utorok zišlo niekoľko desiatok ľudí, ktorí žiadali zverejnenie úplnej správy Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) ku kauze farmy Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo).

slovakia

left justify in out

"V právnom štáte nie je možné, aby sa verejnosť takéto zásadné informácie dozvedala vďaka úniku do médií," uviedli organizátori protestu a poukázali na riziko, že správa OLAF-u bude mať rôzne interpretácie.

 

"Ak má byť štát riadený ako firmy, tak občania sú dozorná rada a zvolení politici a úradníci štátnej správy sú ich zamestnancami," pripomenuli protestujúci ľudia ministerke financií Alene Schillerovej heslo premiéra Andreja Babiša, ktorého sa kauza rekreačnej farmy týka.

 

Správa OLAF-u k farme Čapí hnízdo prišla do Českej republiky krátko po Vianociach a stala sa súčasťou vyšetrovacieho spisu možného dotačného podvodu. Česká polícia obvinila Babiša, prvého podpredsedu Babišovho hnutia ANO Jaroslava Faltýnka, členov Babišovej rodiny i jeho bývalých manažérov z toho, že neoprávnene čerpali na farmu dotácie z Európskej únie. Polícia žiada o vydanie Babiša s Faltýnkom na stíhanie, rozhodovať o tom bude česká Poslanecká snemovňa.

 

Ministerstvo financií zverejnilo zo správy len tri odseky. Situácia nepriaznivo ovplyvňuje aj Babišovu snahu o zostavenie novej vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona