Zverejnili unikátnu nahrávku: Takto znel hlas Fridy Kahlo!

NETKY.SK • 19 Jún 2019, 11:23 • 2 min
Zverejnili unikátnu nahrávku: Takto znel hlas Fridy Kahlo!

Po Fride Kahlo ostalo množstvo umeleckých diel a zachovali sa aj jej fotografie, no doposiaľ neexistoval žiaden záznam jej hlasu. Po rokoch ho však objavili v archíve Národnej knižnice zvukov v Mexiku.

slovakia

left justify in out

Frida Kahlo patrí bezpochyby k najväčším umelcom 20. storočia. Umenie nikdy neštudovala, hovorili o nej, že bolo neuveriteľné, ako dokázala vnímať perspektívu a farby, a to úplne prirodzene. Všetky jej diela sú výpoveďou z hĺbky vlastnej duše. Bola mimoriadne talentovaná a vášnivá, čo sa odráža v každom z jej obrazov.

 

img

 

Frida ako mladé dievča prežila vážnu autonehodu, ktorá ju poznačila na celý zbytok života. Prekonala neuveriteľných 35 operácií, nemohla mať deti a niekoľkokrát potratila, trpela neuveriteľnými bolesťami, najmä na sklonku svojho života. Napriek tomu žila naplno a tvorila, bola veľmi húževnatá.

 

img

 

Jej životnou láskou bol revolucionár a maliar Diego Rivera, s ktorým mala veľmi turbulentný vzťah, no napriek tomu bez seba nedokázali existovať. Bol pri nej aj posledné dni jej života. A práve jemu napísala esej, ktorej  nahrávka je zrejme jediný záznam hlasu Fridy Kahlo.

 

img

 

Zvuková nahrávka, ktorá vznikla medzi rokmi 1953 a 1954 je Fridinou výpoveďou o tom, ako vnímala Diega. Bola nahraná v španielčine a odvysielalo ju rádio v programe s názvom El Bachiller. Autentickosť nahrávky zatiaľ nie je oficiálne potvrdená, no experti na jej overovaní pracujú.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies