Zverejnili satelitné zábery spáleného Mjanmarska, vypálených je najmenej 450 domov

NETKY.SK • 8 September 2017, 19:39 • 2 min
Zverejnili satelitné zábery spáleného Mjanmarska, vypálených je najmenej 450 domov

NEW YORK - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch v piatok zverejnila satelitné zábery častí mjanmarského mesta Maungdaw a jeho okolia, na ktorých je vidno len čiernu spálenú krajinu a dá sa na nich napočítať najmenej 450 vypálených domov.

slovakia

left justify in out

Zábery boli zhotovené 2. septembra, pričom päť dní predtým, 28. augusta, bola oblasť podľa satelitných údajov v plameňoch. Phil Robertson, zástupca riaditeľa Human Rights Watch pre Áziu, v piatok požiadal mjanmarskú vládu, aby do oblastí, v ktorých sa koncom minulého mesiaca odohrávali násilnosti medzi väčšinovou budhistickou populáciou a menšinovými moslimskými Rohingami, vpustila medzinárodných pozorovateľov. Vláda sa k tejto požiadavke zatiaľ nevyjadrila.

Mjanmarská vláda tvrdí, že pri zrážkach zahynulo najmenej 400 ľudí a z vyvolania napätia obviňuje Rohingov. Podľa mnohých pozorovateľov sú však tieto tvrdenia účelové a nepravdivé. Rohingovia naopak tvrdia, že na nich zaútočila mjanmarská armáda a davy rozvášnených budhistov.

Státisíce Rohingov pred nepokojmi utiekli z Mjanmarska do susedného Bangladéša. Počet utečencov sa odhaduje na 270-tisíc.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies