Zverejnili prvý VIDEOzáznam vzácneho vráskavca Omurovho

NETKY.SK • 5 November 2015, 15:03 • 2 min
Zverejnili prvý VIDEOzáznam vzácneho vráskavca Omurovho

BRATISLAVA - Medzinárodný tím vedcov zverejnil vôbec prvý videozáznam vzácneho vráskavca Omurovho (Balaenoptera omurai). Odborníkom na čele so Salvatorem Cerchiom z Woods Hole Oceanographic Institution sa podarilo tieto veľryby nafilmovať v Indickom oceáne neďaleko pobrežia Madagaskaru.

slovakia

left justify in out

Vráskavec Omurov dorastá do dĺžky desať až dvanásť metrov a ako samostatný druh bol popísaný až v roku 2003, dovtedy ho vedci považovali za trpasličiu formu vráskavca Brydeovho (Balaenoptera brydei). Meno dostal na počesť japonského cetológa Hidea Omuru. Vedci o ňom majú zatiaľ veľmi málo informácií, pričom nepoznajú ani veľkosť jeho celosvetovej populácie. Cerchio a jeho kolegovia objavili v roku 2013 pri severozápadnom pobreží Madagaskaru nezvyčajne sfarbené veľryby. "Najprv sme si mysleli, že ide o vráskavce Brydeove, no keď sa nám podarilo spraviť fotografie a video, tak sme si všimli, že sa podobajú na vráskavca Omurovho. Zaujalo nás predovšetkým nezvyčajné sfarbenie hlavy, ktoré sa vyskytuje okrem tohto druhu iba u vráskavca myšoka (Balaenoptera physalus), ktorý je však omnoho väčší. A keď sme si všimli, že pravú časť čeľuste majú bielu a ľavú čiernu, tak sme si boli istí, že je to vráskavec Omurov," uviedol Cerchio s tým, že potvrdiť sa im to podarilo vlani pomocou DNA testov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies