Zverejnili prvý trailer drámy Nina režiséra Juraja Lehotského

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 14:52 • 2 min
Zverejnili prvý trailer drámy Nina režiséra Juraja Lehotského

BRATISLAVA - Slovenský režisér Juraj Lehotský zverejnil prvý trailer snímky Nina, ktorú onedlho uvedie v premiére na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Karlovy Vary. Spolu s ním sa 3. a 4. júla pred medzinárodné festivalové publikum postavia aj hlavné herecké predstaviteľky novej drámy, Bibiana Nováková a Petra Fornayová a tvorcovia filmu.

slovakia

left justify in out

Nina je 12-ročné dievča, ktorého svet sa otriasa v základoch. Otec a mama sa rozvádzajú, no tvrdia, že napriek ich rozchodu chcú pre ňu len to najlepšie. Sú však zahltení nezhodami, akoby mysleli len na seba. Nina žije medzi ich hádkami, oboch má rada, ale nerozumie im, cíti sa opustená a oklamaná. Jedinou istotou v jej svete je plávanie, ktoré jej dáva pocit pokoja a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď však konflikty rodičov ohrozia jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok.

„Podobne ako v hranom debute Zázrak (snímka mala premiéru na MFF Karlovy Vary v roku 2013, pozn. red.), aj vo svojom druhom filme zúročil Juraj Lehotský svoje dokumentaristické skúsenosti a vykresľuje život a medziľudské vzťahy bez príkras. Zatiaľ čo v Zázraku bol zjavný silný sociálny aspekt, tentoraz Juraj Lehotský so svojím blízkym spolupracovníkom, scenáristom Marekom Leščákom, vytvorili intímnu drámu, v ktorej divák nahliada na zaslepené, sebecké správanie dospelých očami dvanásťročného dievčaťa. Dievčaťa húževnatého a bojovného, zároveň však zraniteľného a rovnako krehkého ako miniatúrny svet, ktorý si pre seba stavia v záhradnom domčeku,“ povedala o filme dramaturgička karlovarského festivalu Lenka Tyrpáková.

Snímkou Zázrak (2013) Lehotský pred štyrmi rokmi otvoril sekciu Na východ od Západu a získal i Zvláštne uznanie poroty. S drámou Nina, ktorú už na pôde festivalu pred časom prezentovali jej tvorcovia vo fáze jej vývoja v rámci podujatia Pitch & Feedback, bude tentoraz v spomínanej sekcii súťažiť ako jediný slovenský zástupca.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona