Zverejnili oficiálne výsledky sčítania obyvateľov Slovenska!

NETKY.SK • 20 December 2021, 10:58 • 2 min
Zverejnili oficiálne výsledky sčítania obyvateľov Slovenska!

BRATISLAVA - Na Slovensku v súčasnosti žije 5 449 270 obyvateľov. Z toho je 49 percent mužov a 51 percent žien. Vyplýva to z prvých základných výsledkov tohtoročného Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021.

slovakia

left justify in out

Sčítanie bolo pre Štatistický úrad (ŠÚ) SR výzvou.Uvedomili sme si tiež veľa možností informačných technológií. Elektronické sčítanie výrazne administratívne odľahčilo obyvateľov krajiny. Ďalšie výsledky budeme zverejňovať na začiatku budúceho roka," uviedol predseda ŠÚ Alexander Ballek.

 

img

 

ŠÚ pracoval pri sčítaní okrem údajov od obyvateľov aj s inými zdrojmi. „Vďaka tomu sme získali presnejšie informácie," poukázala generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ Ľudmila Ivančíková.

 

Výsledky sčítania potvrdil podľa jej slov trend starnutia obyvateľstva. Podiel obyvateľov v predproduktívnom veku (od nula do 14 rokov) tvorí 16 percent, v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov) 67 percent a podiel obyvateľov v poproduktívnom veku (viac ako 65 rokov) predstavuje 17 percent. Oproti roku 2011 výrazne narástol podiel obyvateľov nad 65 rokov. Vidíme to vo všetkých krajoch, najviac ich počet narástol v Trenčianskom kraji," spresnila Ivančíková.

 

Prečítajte si tiež: Toľkoto stála účasť Slovenska na Letných olympijských hrách v Tokiu

 

Až 98,9 percenta obyvateľov s trvalým pobytom má slovenskú štátnu príslušnosť. Z prvých výsledkov tiež vyplýva, že o niečo viac obyvateľov žije v mestách (53,2 percenta) ako na vidieku (46,8 percenta). Najviac osôb s inou štátnou príslušnosťou trvalo býva v Bratislavskom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji.

 

img

 

Podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí na Slovensku vzrástol. Z populácie tvoria 18,4 percenta. Naďalej však má najviac obyvateľov dosiahnuté úplné stredné vzdelanie s maturitou. „Výrazne najvyšší podiel obyvateľstva s vysokoškolským vzdelaním (31,7 percenta) žije v Bratislavskom kraji," povedala Ivančíková. V tomto kraji je tiež najnižší podiel obyvateľov so základným vzdelaním (11,6 percenta).

 

Podľa jej slov mierne narástol podiel rozvedených a slobodných ľudí. „Z hľadiska rodinného stavu je najviac (44,4 percenta) obyvateľov slobodných, 40 percent ženatých alebo vydatých, 8,2 percenta rozvedených a 7 percent je vdovcov alebo vdov."

 

K téme: Google prezradil, čo vyhľadávali Slováci v roku 2021!

 

V rámci sčítania celkovo sčítali 1 234 592 domov. Takmer tretinu postavili v období medzi rokmi 1961 až 1980. „V posledných desiatich rokoch bolo postavených 9,9 percenta domov, z toho najviac v Bratislavskom kraji," spresnila.

 

img

 

Obdobím s najvyšším počtom rekonštrukcií domov boli podľa SODB roky 2010 až 2015, keď prešlo rekonštrukciou 23,2 percenta domov. Najčastejšie to bola obnova okien či zateplenie domu. „Stále však máme na Slovensku takmer 39 percent domov, ktoré neboli rekonštruované vôbec," skonštatovala Ivančíková.

 

Zlepšila sa aj vybavenosť bytov. Na Slovensku prevažujú byty v rodinných domoch, je ich až 49,2 percenta, a v bytových domoch (45,9 percenta). Najväčší podiel bytov je v Bratislavskom kraji, najnižší v Trnavskom kraji, ukázalo sčítanie.

 

Možno vás zaujme: Najlacnejšie a najdrahšie elektromobily na Slovensku! Dostanete na ne dotácie? Ako je to vo svete?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies