Zverejnili nominácie na DOSKY, viac ako tretinu má SND

NETKY.SK • 20 September 2017, 12:50 • 2 min
Zverejnili nominácie na DOSKY, viac ako tretinu má SND

BRATISLAVA - Nominácie na ceny DOSKY 2017 sú už známe a viac ako tretina patrí Slovenskému národnému divadlu. V rámci 22. ročníka divadelných ocenení sezóny – DOSKY 2017 o tom rozhodlo 40 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov.

slovakia

left justify in out

Na ceny navrhli diela divadiel z Bratislavy, Košíc, Martina, Nitry, Prešova a zo Zvolena. Víťazov vyhlásia počas slávnostného ceremoniálu 15. októbra v sále činohry novej budovy Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorý v priamom prenose prinesie RTVS. Novinkou tohtoročných Dosiek je Mimoriadna cena Asociácie súčasného divadla za projekt, ktorý si získal výraznú podporu hlasujúcich, avšak sa nedal zaradiť ani do jednej z existujúcich kategórií. Aj v tomto roku sa organizátori rozhodli zapojiť do hlasovania divákov. Na webstránke https://www.cenydosky.sk môžu od dnes až do 5. októbra hlasovať v ankete Bratislavské divadlo sezóny 2017. Víťazné divadlo získa od primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, ktorý prevzal záštitu nad podujatím, symbolickú dlažobnú kocku.

DOSKY udelia po novom v desiatich kategóriách, doterajšia kategória Objav sezóny sa totiž rozdelila na tri nové kategórie podľa divadelných druhov. Po prvý raz sa tak bude udeľovať oddelene Cena za mimoriadny počin v hudobnom, tanečnom aj v činohernom divadle.

 

img

Foto: TASR


Najviac, až 13 z 30 nominácií má Slovenské národné divadlo. Až v piatich kategóriách je nominovaná opera Antonia Vivaldiho Arsilda, ktorú Opera SND uviedla v réžii Davida Radoka v marci tohto roka v spolupráci s festivalom Dni starej hudby, so spoločnosťou Gesamtkunstwerk a s divadlami Grand Theatre de Luxembourg, Opéra Royal de Versailles, Opéra de Lille a Theatre de Caen. Inscenácia sa má obnoviť v Opere SND v jubilejnej sezóne 2019/ 2020. Arsilda medzi iným zabojuje spolu s Elitami (Činohra SND) a Annou Frankovou (Nové divadlo Nitra) o cenu DOSKY 2017 za najlepšiu inscenáciu sezóny.

Po tri nominácie majú Bratislavské bábkové divadlo, Nové divadlo Nitra a Štátne divadlo Košice. Divadlo Andreja Bagara v Nitre má dve nominácie. Medzi nominovanými sú ďalej tvorcovia noviniek v repertoári Divadla Jozefa Gregora Tajovského Zvolen, Prešovského národného divadla, Divadla Astorka - Korzo ´90 Bratislava, Debris Company Bratislava, Slovenského komorného divadla Martin a tiež zoskupenie tvorcov projektu Miracles - Divadlo Pôtoň, Debris Company, Med a Prach a Sláva Daubnerová.

Nositeľom novej Mimoriadnej ceny Asociácie súčasného divadla sa stanú Iveta Škripková a Marián Pecko z Bábkového divadla na Rázcestí za koncept festivalu Bábkarská Bystrica Tour 2016. Navrhovaný výkon si získal výraznú podporu hlasujúcich, ale nezodpovedal štatútu cien DOSKY, keďže sa týkal festivalu, nie konkrétnej inscenácie.

V rámci ceremoniálu sa bude už po tretí raz odovzdávať aj Cena Slovenského centra AICT - Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov za mimoriadny prínos v oblasti divadla. Výbor SC AICT sa na základe podnetov svojich členov rozhodol udeliť cenu divadelnému historikovi, kritikovi, dramaturgovi a režisérovi Vladimírovi Predmerskému (1932), ktorý je živou pamäťou slovenského bábkového divadla.

Anketu DOSKY vyhlasuje Asociácia súčasného divadla v spolupráci so Slovenským centrom AICT - Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov. Ceny DOSKY sú ocenením tvorivých činov v oblasti profesionálneho divadla na Slovensku, a to vo všetkých žánroch: činoherné divadlo, opera, muzikál, bábkové divadlo, balet, súčasný tanec. DOSKY sa udeľujú fyzickým osobám bez ohľadu na štátnu príslušnosť za umelecké výkony, ktoré mali premiéru v divadlách na území Slovenska v predchádzajúcej sezóne. Udeľovanou cenou je doska s postriebreným štítkom. Autorom návrhu ceny je Aleš Votava, jej realizátorom je Tomáš Lupták. Cena DOSKY sa udeľuje od roku 1996, v tomto ročníku sa zmenil štatút a rozšírili sa kategórie na desať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona