Zverejnili kľúč správnych odpovedí maturitných testov zo slovenského jazyka a literatúry

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 14:57 • 2 min
Zverejnili kľúč správnych odpovedí maturitných testov zo slovenského jazyka a literatúry

BRATISLAVA - Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) zverejnil kľúč správnych odpovedí k testu externej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry.

slovakia

left justify in out

Validačná komisia, ktorá je expertným poradným orgánom NÚCEM pri hodnotení maturitných testov, odporučila jednu úlohu z hodnotenia testu anulovať, keďže nebola terminologicky a odborne jednoznačne naformulovaná.

 

NÚCEM akceptuje toto odporúčanie a pristúpi k hodnoteniu tejto jednej úlohy tak, že všetkým žiakom bude za ňu pridelený jeden bod.

 

V prípade všetkých ostatných problematizovaných úloh v teste validačná komisia rozhodla, že sú jasne naformulované a nie sú pochybnosti o jednoznačnosti správnej odpovede uvedenej v kľúči. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informoval odbor komunikácie rezortu školstva.

Finálnu verziu kľúča správnych odpovedí NÚCEM úzko konzultoval so Slovenskou asociáciou učiteľov slovenčiny (SAUS), ktorá je profesijným združením učiteľov slovenčiny.

 

img

 

Úlohy, ktoré boli učiteľmi najčastejšie označované ako sporné, posúdila validačná komisia. Kľúč správnych odpovedí k testu zo SJL a Zdôvodnenie ku kľúču správnych odpovedí je možné nájsť tu.

"Vecná a argumentačná úroveň mnohých pripomienok zároveň vyvoláva akútnu potrebu skvalitnenia a najmä zintenzívnenia systému ďalšieho vzdelávania učiteľov slovenčiny, ktoré by nemalo byť len bezbrehou honbou za kreditmi, ale zmysluplným vzdelávaním zameraným na najnovšie trendy v lingvistike, literárnej vede či odborovej didaktike a na ich transfer do pedagogickej praxe,“ uviedol predseda Rady SAUS Miloslav Vojtech.

Po prvýkrát sa vyhodnocovanie odpoveďových hárkov žiakov uskutočňuje štandardizovanou formou, a to centrálne s využitím informačných technológií.

 

Originály odpoveďových hárkov maturantov boli v spracovateľskom centre oskenované, zdigitalizované a v týchto dňoch sa začína elektronické vyhodnocovanie jednotlivých odpovedí podľa kľúča správnych odpovedí.

 

Dohľad nad objektívnosťou, regulárnosťou a jednotným hodnotením odpovedí žiakov vykonávajú aj naďalej predsedovia predmetových maturitných komisií, ktorí boli nominovaní odbormi školstva pri okresných úradoch v sídle kraja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies