Zverejnili fotografiu Plutovho mesiaca Kerberos

NETKY.SK • 23 Október 2015, 15:21 • 2 min
Zverejnili fotografiu Plutovho mesiaca Kerberos

HOUSTON - Predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnili prvú fotografiu Plutovho mesiaca Kerberos, ktorú v júli počas svojho preletu okolo tejto trpasličej planéty spravila sonda New Horizons.

slovakia

left justify in out

Na snímke je vidno, že Kerberos sa skladá z dvoch častí, čo indikuje, že vznikol zrážkou dvoch telies, ktoré sa následne spojili. Väčšia časť mesiaca má priemer približne osem kilometrov, zatiaľ čo tá menšia zhruba päť kilometrov. Sonda New Horizons ho odfotila zo vzdialenosti takmer 400-tisíc kilometrov. Kerberos, ktorý vedci objavili až v roku 2011, je druhým najmenším mesiacom Pluta. Obieha ho vo vzdialenosti približne 60-tisíc kilometrov. Vedcov prekvapilo, že Kerberos, ako aj ešte menší mesiac Styx, sú jasnejšie, než predpokladali. Odrážajú totiž až 50 percent dopadajúceho sveta, z čoho vyplýva, že ľad na ich povrchu musí byť veľmi čistý.

 

img

 

Sondu New Horizons s hmotnosťou 478 kilogramov vypustila NASA do vesmíru 19. januára 2006. Ide o najrýchlejšiu sondu v histórii vesmírneho výskumu. Vo februári 2007 sa priblížila k Jupiteru, pričom gravitácia planéty ju vymrštila ďalej. Okolo Pluta preletela 14. júla rýchlosťou približne 14 kilometrov za sekundu vo vzdialenosti zhruba 12 400 kilometrov. Počas preletu zozbierala toľko dát, že ich poslanie na Zem bude trvať 16 mesiacov. Ďalším cieľom sondy je kométe podobné teleso s označením 2014 MU69 nachádzajúce sa v Kuiperovom páse. Od Pluta je vzdialené približne 1,5 miliardy kilometrov, pričom by malo obsahovať zamrznutý materiál z počiatkov Slnečnej sústavy. Sonda by okolo neho mala preletieť 1. januára 2019, pričom o desať rokov neskôr by mala opustiť Slnečnú sústavu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies