Zverejnili dokumenty o sexuálnom zneužívaní kňazmi v diecéze San Diego

NETKY.SK • 25 Október 2010, 11:54 • 2 min
Zverejnili dokumenty o sexuálnom zneužívaní kňazmi v diecéze San Diego

Zverejnili dokumenty o sexuálnom zneužívaní kňazmi v diecéze San Diego

slovakia

left justify in out

Právnici 144 ľudí, ktorí tvrdia, že sa stali obeťami sexuálneho zneužívania zo strany katolíckych kňazov v kalifornskej diecéze San Diego, začali v nedeľu na internete zverejňovať tisíce strán doteraz neverejných interných cirkevných dokumentov vrátane lekárskych záznamov a korešpondencie medzi kňazmi a ich nadriadenými. Oznámila to agentúra AP.
      Sudca vrchného súdu v San Diegu v piatok po niekoľkoročnom právnom spore s diecézou rozhodol, že okolo 10.000 strán interných dokumentov môže byť sprístupnených verejnosti. Záznamy pochádzajú z osobných spisov 48 kňazov, ktorí boli buď vierohodne obvinení alebo odsúdení za sexuálne zneužívanie, alebo ich meno sa objavilo v civilnom súdnom konaní.
      Všetkých 144 žalobcov dostalo od diecézy už v roku 2007 odškodné takmer 200 miliónov dolárov s tým, že nezávislý sudca preskúma neverejné personálne záznamy kňazov a rozhodne, čo sa môže zverejniť.
      Podľa právnikov obetí dokumenty okrem iného ukazujú, že diecéza vedela o neprístojnom konaní niektorých kňazov a presúvala ich z farnosti do farnosti alebo do zámoria. Do niektorých prípadov bol zapletený aj Vatikán.
      Vyjadrenie hovorkyne diecézy Donny Dalyovej k zverejneniu záznamov sa agentúre AP v nedeľu nepodarilo získať.
      Právnici obetí chcú vyvíjať tlak na uvoľnenie ešte ďalších dokumentov. "Je to veľké víťazstvo a historický okamih pre obete, ale je asi 20.000 ďalších dokumentov - 20 percent toho, na čo sa môžme pozrieť dnes, ktoré dúfame, že tiež uvidíme," povedal právnik Irwin Zalkin, ktorého citoval portál signonsandiego.com.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies