Zverejnili demo nahrávku Davida Bowieho s názvom To Be Love

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 14:26 • 2 min
Zverejnili demo nahrávku Davida Bowieho s názvom To Be Love

BRATISLAVA - Niekdajší zvukový inžinier Ron de Strulle zverejnil pieseň To Be Love, ktorú nahral zosnulý anglický spevák David Bowie. Skladba vznikla v Roxbury Road Studios v Hollywood Hills na jeseň roka 1970 počas interpretovej prvej návštevy USA.

slovakia

left justify in out

Ron de Strulle, ktorý sa neskôr začal venovať vedeckému výskumu, je tiež autorom skladby. O zážitky z nahrávania s legendárnym spevákom sa podelil v rozhovore pre magazín The Huffington Post. "David mal túto skladbu veľmi rád a chcel pracovať na harmóniách. Povedal, že jednoduché akordy a melódie sú, ako keby sme preniesli Billie Holiday do 70. rokov," uviedol.

 


Bývalý spolupracovník slávneho rodáka z Londýna sa rozpamätal aj na ďalšie zážitky. "David hneď na prvý dojem pôsobil srdečne, otvorene, priateľsky a nechcel, aby sa s ním zaobchádzalo ako s hviezdou, na rozdiel od iných umelcov, ktorí prišli do Roxbury Road Studios. Veľmi ho zaujímala produkcia a bol nadšený zo všetkého, čo sa týkalo kreativity. Úplne ho uchvátilo štúdio a zaujímal sa o to, ako môže vzniknúť každý jeden zvuk. Mal rád hlasové efekty, ktoré používal John Lennon," prezradil de Strulle a dodal, že Bowie mal rád aj spôsob práce nedávno zosnulého producenta Georgea Martina. "David zobral do rúk hudobný nástroj a zahral čokoľvek. Povedal, 'Na tento nástroj som ešte nehral', a potom sa odviazal a hral. Pravý génius," uzavrel de Strulle.


David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či "Heroes" (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek vrátane posledného albumu Blackstar, ktorý vydal v deň svojich 69. narodenín. Okrem toho nahral aj dva albumy s formáciou Tin Machine.


Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, ďalej tiež štyri BRIT Awards, a to vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu, účinkoval napríklad v snímkach Muž, ktorý spadol na Zem (1976), Krásny gigolo, úbohý gigolo (1978), Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), Labyrint (1986), Posledné pokušenie Krista (1988), Twin Peaks (1992), Basquiat (1996), Mr. Rice's Secret (2000), Zoolander (2001), Dokonalý trik (2006) či Rock zo strednej (2009). Bowie bol dva razy ženatý, v rokoch 1970 až 1980 bola jeho manželkou americká modelka a herečka Mary Angela Barnett, ktorá mu porodila syna Duncana. V roku 1992 sa potom oženil so somálsko-americkou modelkou Iman, s ktorou mal dcéru Alexandriu Zahru. Zomrel 10. januára v dôsledku rakoviny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona