Zverejnia tajné dokumenty o vražde Kennedyho? Stopnúť to môže Trump

NETKY.SK • 27 September 2017, 12:37 • 2 min
Zverejnia tajné dokumenty o vražde Kennedyho? Stopnúť to môže Trump

BOSTON - Americká Správa národných archívov (NARA) zverejní do konca októbra tisícky zvyšných vládnych dokumentov viažucich sa k zavraždeniu prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963. Väčšinu týchto dokumentov tvoria spisy Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

slovakia

left justify in out

Tento krok však ešte stále môže zablokovať prezident Donald Trump, informovala dnes agentúra AP.

 

"Americká verejnosť si zaslúži poznať tieto fakty, alebo aspoň poznať to, čo pred nimi vláda tajila celé roky. Malo k tomu dôjsť už dávno," uviedol Larry Sabato, riaditeľ Strediska pre politické záležitosti Univerzity vo Virgínii.

 

Sabato a ďalší bádatelia sa domnievajú, že avizované dokumenty by mohli prispieť k objasneniu cesty atentátnika Leeho Harveyho Oswalda do Mexika niekoľko týždňov pred vraždou. Oswald počas nej navštívil v tamojšom hlavnom meste Mexiko veľvyslanectvá Kuby a bývalého Sovietskeho zväzu.

 

John Tunheim, predseda nezávislého úradu, ktorý v 90. rokoch zverejnil množstvo relevantných dokumentov a rozhodol, ako dlho musí zvyšok spisov zostať tajný, tvrdí, že pripravované zverejnenie neprinesie prevratné zistenia ohľadom tragických udalostí z 22. novembra 1963 v Dallase.

 

Americký Kongres v roku 1992 nariadil, že všetky dokumenty týkajúce sa vraždy Johna F. Kennedyho musia byť zverejnené do 25 rokov, ak aktuálny prezident USA nerozhodne, že by to mohlo poškodiť spravodajské služby, právny poriadok, vojenské operácie alebo zahraničné vzťahy Spojených štátov, vysvetľuje AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona