Zverejnenie výsledkov volieb v Afganistane pre podozrenia odložili

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 16:39 • 2 min
Zverejnenie výsledkov volieb v Afganistane pre podozrenia odložili

KÁBUL - Predbežné výsledky druhého kola júnových prezidentských volieb v Afganistane budú zverejnené najskôr začiatkom budúceho týždňa.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je snaha prešetriť podozrenia z podvodov avizované zo strany jedného z prezidentského kandidátov Abdulláha Abdulláha. Podľa v stredu zverejnených informácií agentúry Reuters získaných z prostredia afganskej volebnej komisie musia ešte raz prepočítať hlasy z takmer 2000 z celkového počtu 23-tisíc volebných miestností. Proces by mal trvať niekoľko dní.

 

Exminister zahraničných vecí Abdulláh obvinil bývalého ekonóma Svetovej banky Ašráfa Gháního, že náskok v júnovom druhom kole prezidentských volieb získal podvodom. Podľa neoficiálnych výsledkov bol rozdiel medzi nimi asi milión hlasov. V prvom kole pritom zvíťazil Abdulláh, keď si zabezpečil 45-percentný zisk. Medzinárodní pozorovatelia sa však už vyjadrili, že zaznamenali podvody na oboch stranách, čo by mohlo ohroziť prvé demokratické odovzdanie moci v Afganistane. 

 

Spor obnovil etnické napätie medzi Tadžikmi, ktorí podporujú Abdulláha, a Paštúnmi, ku ktorým patrí jeho rival Ghání i končiaci prezident Hámid Karzaj. Konflikt taktiež komplikuje definitívne uzavretie bezpečnostnej dohody s Američanmi, ktorí ku koncu roku pripravujú odchod väčšiny svojich vojakov z krajiny. Karzaj dohodu podpísať odmietol, Abdulláh i Ghání sľúbili jej podpis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies