Zverejnenie tajných dokumentov USA je útokom na svet

NETKY.SK • 30 November 2010, 08:06 • 2 min
Zverejnenie tajných dokumentov USA je útokom na svet

Zverejnenie tajných dokumentov USA je útokom na svet

slovakia

left justify in out

Zverejnenie stoviek tisíc utajovaných dokumentov amerického rezortu zahraničia je útokom nielen proti Spojeným štátom, ale aj proti medzinárodnému spoločenstvu, a narúša dôveru medzi krajinami, vyhlásila dnes šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová.
      Webová stránka WikiLeaks publikovaním dôverných diplomatických depeší podľa ministerky konala v rozpore so zákonom. Uviedla, že USA budú dôsledne stíhať tých, ktorí sú za únik zodpovední.
      "Vystavuje to nebezpečenstvu ľudské životy, ohrozuje našu národnú bezpečnosť a podkopáva naše úsilie spolupracovať s inými krajinami na riešení spoločných problémov," povedala.
      Napriek škodám Clintonová vyjadrila presvedčenie, že partnerstvá Spojených štátov odolajú výzvam, ktoré zverejnenie dokumentov predstavuje.
      "Spojené štáty hlboko ľutujú zverejnenie akýchkoľvek informácií, ktoré mali byť dôverné, vrátane súkromných diskusií medzi partnermi alebo osobných hodnotení a pozorovaní našich diplomatov," dodala.
      Podľa britského denníka Guardian dokumenty svedčia napríklad o tom, že saudskoarabský kráľ Abdalláh opakovane vyzýval USA na útok proti iránskemu jadrovému programu a vyjadril sa, že treba "odseknúť hadovi hlavu".
      Veľvyslankyňa USA pri OSN Susan Riceová dnes odmietla tvrdenie, že americkí diplomati na pôde svetovej organizácie v New Yorku sú aktívne zapojení do špionážnej práce, ako to vyplýva zo zverejnených depeší.
      "Naši diplomati robia to, čo diplomati robia vo svete každý deň, čo je budovanie vzťahov, rokovanie, presadzovanie našich záujmov a práca na nájdení spoločných riešení pre komplex problémov," povedala.
      Podľa jednej zverejnenej depeše ministerstvo zahraničia USA požiadalo amerických diplomatov v sídle OSN a inde, aby získavali čísla kreditných kariet, mobilných telefónov, emailové adresy, prístupové heslá a iné dôverné údaje predstaviteľov OSN a iných štátov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies