Zväz obchodu chce nové čiarové kódy s dátumom spotreby

NETKY.SK • 25 September 2015, 12:13 • 2 min
Zväz obchodu chce nové čiarové kódy s dátumom spotreby

BRATISLAVA - Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR chce chrániť spotrebiteľov na Slovensku novým EAN kódom, ktorý obsahuje aj dátum spotreby.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli v piatok na tlačovej konferencii zástupcovia zväzu, v elektronickej pokladni sa po skenovaní EAN kódu štandardne zobrazí názov a cena tovaru. Podľa návrhu by po novom boli produkty s krátkym dátumom trvanlivosti ako čerstvé mliekárenské, mäsové a pekárenské výrobky označované čiarovým kódom, ktorý by obsahoval aj dátum spotreby.


V praxi by výrobca do čiarového kódu zakódoval dátum "spotrebujte do", ktorý je aj na výrobku v čitateľnej podobe. Pri predaji by sa zakódovaný dátum spotreby zoskenoval a v prípade, že dátum už uplynul, pokladničný systém neumožní predať tento výrobok spotrebiteľovi. S využitím tejto technológie nie je možné, aby si zákazník odniesol vo svojej nákupnej taške domov tovar po dátume spotreby. "Predpokladáme, že zavedenie nového kódu s dátumom spotreby vo výrobe, ale aj v obchode, neovplyvní konečnú cenu výrobku, ale v zvýšenej miere prispeje k ochrane slovenského spotrebiteľa," uviedli zástupcovia ZOCR SR.


V júni 2013 sa v maloobchodnej sieti Coop Jednota objavili prvé výrobky spoločnosti Tauris, a.s., označené novým čiarovým kódom, ktorý obsahoval hmotnosť a dátum spotreby výrobku. V priebehu roka začali nový čiarový kód tlačiť firmy Milex NMNV, a.s., a Mecom Group, s.r.o., na výrobky vlastnej značky Coop Jednota. Testovanie technológie sa uskutočnilo v predajniach Coop Jednota Martin. V súčasnosti nový čiarový kód dokážu tlačiť aj spoločnosti Hyza, Komes a ďalších približne 20 výrobných firiem sa na takýto kód pripravuje.


"Nechceme dnes, aby sa prijal nejaký zákon. Chceme postupne, aby výrobcovia a takisto aj obchodníci tento systém zaviedli. Musíme zmeniť čítacie zariadenia, čiže bude nás to stáť nejaké peniaze a vo výrobe sú to tiež nejaké náklady," konštatoval prezident ZOCR SR Pavol Konštiak. Zároveň dodal, že náklady nebudú také vysoké, aby ovplyvnili cenu výrobku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona