Zväz obchodu a cestovného ruchu chce zrušiť gastrolístky a nahradiť ich elektronickými

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 13:26 • 2 min
Zväz obchodu a cestovného ruchu chce zrušiť gastrolístky a nahradiť ich elektronickými

BRATISLAVA - Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR by chcel zrušiť papierovú formu stravných lístkov a nahradiť ju elektronickými. Obchodníci majú totiž podľa prezidenta zväzu Pavla Konštiaka s papierovými gastrolístkami priveľa administratívnej práce a pri ich odovzdávaní oprávneným organizáciám za ne platia provízie 5 až 7 %.

slovakia

left justify in out

"Sú štyri hlavné organizácie, ktoré vydávajú papierové gastrolístky, a každá má 20 nominálnych hodnôt," argumentoval Konštiak.

 

To prináša prácu pre pokladníčky, ktoré ich musia na konci dňa spočítať. A pritom peniaze sú podľa Konštiaka len v 16 nominálnych hodnotách.

 

"Nechceme zobrať zamestnancom tento benefit. Chceme ho nechať, ale chceme zmeniť jeho formu," opísal Konštiak. Sám by bol pritom aj za takú voľnosť, aby mohli zamestnávatelia ľuďom dať namiesto gastrolístkov hotovosť. O forme gastrolístkov tak chce ZOCR SR v priebehu tohto roka diskutovať aj s odbormi.

 

Ministerstvo práce reagovalo s tým, že je o akýchkoľvek vylepšeniach systému pripravené diskutovať najmä so sociálnymi partnermi na pôde tripartity, keďže ich názor reprezentuje státisíce zamestnancov a tisíce prevádzok a zamestnávateľov. "Nepovažujeme len za zhodu okolností, že podobný systém funguje v približne 40 vyspelých krajinách už viac ako 50 rokov," uviedol rezort práce.

 

Ministerstvo zároveň pripomenulo, že poskytovanie stravných poukážok je len jednou z možností zamestnávateľa ako poskytnúť zamestnancom povinný príspevok na stravovanie. "Zamestnávateľ tak môže urobiť aj vo vlastnej jedálni alebo objednaním stravovacích služieb v zariadeniach, ktoré má v okolí," dodal rezort práce.

 

Hlavným dôvodom, prečo je príspevok na stravovanie zakotvený v zákone, je podľa ministerstva zabezpečenie pravidelného stravovania aspoň väčšiny zamestnancov, ktoré má významný vplyv na ich životosprávu a zdravotný stav. "Ak by sa napríklad tento príspevok nahradil hotovosťou, znamenalo by to postupný zánik tohto benefitu pre zamestnanca," uviedol rezort.

 

Ministerstvo je presvedčené, že na prvý pohľad rozumne znejúca alternatíva hotovosti by sa postupne "stratila" v samotnej mzde, nikto by nevedel zaručiť jej priebežnú valorizáciu ani uchrániť ju pred exekúciou.

 

Čo sa týka provízií, ktoré si pýtajú od reštaurácií predajcovia stravných lístkov, Zákonník práce ich neupravuje, pretože ide o obchodnoprávny vzťah, do ktorého štát nezasahuje. "Podobne ako v prípade iných neregulovaných segmentov trhu," dodal rezort práce.

 

 

vk von

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona