Zväz nemeckého priemyslu BDI varuje pred globálnymi obchodnými spormi

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 12:48 • 2 min
Zväz nemeckého priemyslu BDI varuje pred globálnymi obchodnými spormi

BERLÍN - Nemecký priemysel varuje pred negatívnym vplyvom globálnych obchodných konfliktov na ekonomiku. Pokles exportu v dôsledku existujúcich a hroziacich ochranných opatrení USA môže znížiť tempo rastu nemeckej ekonomiky až o štvrť percentuálneho bodu, uvádza sa v aktuálnej kvartálnej správe Spolkového zväzu nemeckého priemyslu (BDI).

slovakia

left justify in out

V prípade eskalácie obchodného konfliktu je to podľa BDI ešte oveľa viac. "Ochranné opatrenia Spojených štátov v oblasti obchodnej politiky ohrozujú rast svetovej ekonomiky," uviedol šéf BDI Dieter Kempf. Zväz počíta v tomto roku s expanziou výkonu nemeckej ekonomiky na cenovo očistenej báze o 2,25 %. "V prípade eskalácie obchodných konfliktov sú realistické len dve percentá."

 

Obchodné opatrenia proti Číne, ktoré plánujú USA, už zavedené clá na dovoz ocele a hliníka a prípadné ochranné clá na autá môžu znížiť dôveru investorov a ohroziť investície. "To by mohlo v strednodobom horizonte znížiť globálny dopyt po nemeckých kapitálových tovaroch, a tým aj nemecký export." Navyše odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom spôsobuje nárast cien ropy, čo je tiež negatívny faktor. Spojené štáty tiež opäť zavádzajú sankcie voči krajine, takže európske firmy sú fakticky postavené pred voľbu, či chcú obchodovať s Iránom alebo s USA.

 

BDI pôvodne prognózoval, že nemecký export sa v tomto roku zvýši o 5 %. To je síce naďalej možné, ale čoraz viac nepravdepodobné. Zdá sa, že tempo rastu vývozu dosiahne len 4 % až 4,5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies