Zväz cestovného ruchu SR žiada prehodnotiť daňové zaťaženie v odvetví

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 16:20 • 2 min
Zväz cestovného ruchu SR žiada prehodnotiť daňové zaťaženie v odvetví

BRATISLAVA - Zväz cestovného ruchu SR (ZCR) vyzýva vládu prehodnotiť daňové zaťaženie podnikateľov v cestovnom ruchu. Vysoká sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) je podľa zväzu hlavnou prekážkou pri vytváraní finančných zdrojov v odvetví, pričom nedostatok vlastných zdrojov má vplyv na zníženie schopnosti vytvárať nové pracovné miesta, zvyšovať platy a hlavne investovať do rozvoja služieb.

slovakia

left justify in out

"Slovensko ako jedna z troch európskych krajín neuplatňuje zníženú sadzbu DPH na služby v cestovnom ruchu. Všetky ostatné krajiny ju uplatňujú," informoval v utorok prezident ZCR Marek Harbuľák. Zníženie DPH by podľa zväzu prispelo k ďalšiemu rozvoju odvetvia, nárastu návštevníkov, zvýšeniu tržieb a zamestnanosti.

Podnikatelia v cestovnom ruchu tvrdia, že odvetvie stagnuje napriek zvýšenému počtu návštevníkov, prenocovaní a tržieb. Dôsledkom zlého nastavenia podmienok na podnikanie v turizme je tak nedostatok investícií, znížená konkurencieschopnosť, pomalý rast zamestnanosti a zvýšené náklady. Viac ako 90 percent subjektov v cestovnom ruchu sú malé a stredné podniky. Tržby v cestovnom ruchu v ostatných rokoch presahujú päť miliárd eur ročne, v odvetví je vyše 160 tisíc zamestnancov. "Cestovný ruch na Slovensku začína stagnovať, preto vyvíjame aktivity a navrhujeme riešenia, aby sa táto situácia zmenila, pretože každý potrebuje z toho mať úžitok a prospech. Zatiaľ sa nám javí, že z toho celkového kvázi nárastu majú prospech len štát, mestá a obce, ale podnikateľ je posledný, ktorý si nepríde na nič," upozornil Harbuľák.

ZCR tiež žiada opätovné vytvorenie organizácie na prezentáciu a propagáciu Slovenska najmä pre zahraničných návštevníkov. Možnosti sekcie cestovného ruchu na Ministerstve dopravy a výstavby SR, po zrušení Slovenskej asociácie pre cestovný ruchu ku koncu roka 2016, sú totiž podľa zväzu obmedzené. Profesijná organizácia cestovného ruchu je pripravená pomôcť s návrhmi a so skúsenosťami odborníkov v záujme zatraktívnenia a zefektívnenia prezentácie SR ako turistickej destinácie.

"Pomôže to všetkým, predovšetkým jednotlivým rezortom aj nám, aby sme vedeli, čo nás čaká, aké opatrenia sa budú pripravovať a každý mal z toho čo najväčší efekt," uviedol Harbuľák. "Chceme, aby sa postupne odstraňovali všetky administratívne prekážky, ale hlavne, aby sa nielen deklarovalo, že cestovný ruch má byť motorom ďalšieho rozvoja, ale aby sa reálne robili opatrenia, ktoré pomôžu všetkým - štátu, mestám a obciam, podnikateľom v cestovnom ruchu," dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies