Zväz automobilového priemyslu SR chce motivovať žiakov na štúdium technických odborov

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 09:58 • 2 min
Zväz automobilového priemyslu SR chce motivovať žiakov na štúdium technických odborov

BRATISLAVA - Zväz automobilového priemyslu SR (ZAP SR), automobilky Volkswagen Slovakia, PSA Groupe Slovakia a Kia Motors Slovakia spolu so Strojníckou fakultou STU v Bratislave, Materiálovotechnologickou fakultou STU v Trnave a Žilinskou univerzitou v Žiline spúšťajú spoločný projekt Automobilovej JUNIOR akadémie 2016 (AJA).

slovakia

left justify in out

Ambíciou projektu, ako uviedli dnes v Bratislave predstavitelia týchto spoločností, je priblížiť hravou formou mladým ľuďom štúdium technických odborov a otvoriť verejnú a odbornú diskusiu na tému ohrozenia konkurencieschopnosti priemyslu nezáujmom o štúdium technických odborov.

 

Prvý ročník AJA sa otvára v mestách sídiel výrobných závodov slovenských automobiliek, a to v Trnave 11. 7., Žiline 25. 7. a v Bratislave 22. 8. Týždenný vzdelávací a zážitkový program AJA je určený žiakom, ktorí ukončili štúdium v siedmom a ôsmom ročníku základných škôl. Časť programu bude prebiehať na akademickej pôde a časť priamo vo výrobnom závode. Všetky potrebné informácie spolu s prihlasovacím formulárom nájdu záujemcovia na webovej stránke www.ajakademia.sk.

 

"Úpravu vzdelávacieho systému na všetkých úrovniach vzdelávania a jeho úzke prepojenie s praxou považujeme za jednu z priorít súčasnej priemyselnej politiky krajiny. Aktivitami, ako je aj Automobilová JUNIOR akadémia, chceme motivovať žiakov a študentov na štúdium technických odborov, priblížiť obsah a význam štúdia rodičom a širokej verejnosti. Zamestnávatelia, akademická sféra, priemyselné stavovské organizácie cítia zodpovednosť za odbornú prípravu budúcich zamestnancov. Sme si vedomí skutočnosti, že znižujúci sa záujem o technické vzdelanie ohrozuje konkurencieschopnosť priemyslu,“ skonštatoval Juraj Sinay, prezident ZAP SR.

 

Podľa analýzy potrieb trhu práce potrebuje Slovensko 31 % absolventov škôl s vysokoškolským vzdelaním. Na štúdium na VŠ sa však zo stredných škôl hlási viac ako 60 % absolventov. Zarážajúca je skutočnosť, že viac ako 55 % absolventov VŠ nie je štyri roky po skončení štúdia zamestnaných v odbore, ktorý vyštudovali.

 

Podľa analýzy ZAP SR viac ako 30 % študentov na VŠ študuje odbory, ktoré trh práce nepotrebuje. Náklady na ich vzdelávanie znamenajú ročne viac ako 140 miliónov eur vynaložených zbytočne. Alarmujúcou je tiež skutočnosť, že zamestnávateľom do dôchodku ročne odíde viac ako 33.000 kvalifikovaných pracovníkov, zo stredných škôl však vyjde iba 5000 pracovníkov s potrebnou kvalifikáciou.

 

"Situáciu považujeme za viac ako vážnu. Preto sa ZAP SR intenzívne zapája do transformácie vzdelávacieho systému a jeho nastavenie pre potreby zamestnávateľov. Súčasne mnohí zamestnávatelia v spolupráci s akademickou obcou už podnikajú vlastné aktivity zamerané na podporu štúdia technických odborov a na prácu s talentovanými študentmi. Aj Automobilová Junior akadémia je reakciou na aktuálnu situáciu v priemysle a celospoločenskú potrebu zvýšenia počtu kvalifikovaných zamestnancov s technickým vzdelaním. Chceme upozorniť aj širokú verejnosť na túto skutočnosť a aj týmto spôsobom zoznamovať žiakov so svetom vedy a techniky," zdôraznil Sinay.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona