Zväz ambulantných poskytovateľov sa pre situáciu s poisťovňou obrátil na ministerku

NETKY.SK • 29 November 2018, 16:05 • 2 min
Zväz ambulantných poskytovateľov sa pre situáciu s poisťovňou obrátil na ministerku

BRATISLAVA – Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa pre spor so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) obrátil vo štvrtok na ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD) s otvoreným listom.

slovakia

left justify in out

Poukazuje v ňom na to, že približne 2000 ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa od 1. decembra ocitne v nezmluvnom vzťahu so štátnou zdravotnou poisťovňou.

 

Predstavitelia ZAP obviňujú z aktuálneho stavu práve VšZP, ktorý podľa nich vyplýva "z dôvodu nekonania, arogancie a alibistických mediálnych vyjadrení bez reálneho základu vedenia VšZP". Na ministerku sa zväz obrátil ako na hlavu rezortu zdravotníctva, ktoré je jediným akcionárom VšZP.

 

"My, poskytovatelia zdravotnej starostlivosť združení v ZAP, na rozdiel od vedenia VšZP stále veríme, že ani vy, pani ministerka, našich pacientov neopustíte, lebo nám ide v prvom rade o zdravie našich občanov, vrátane poistencov VšZP," uviedol predseda správnej rady ZAP Miroslav Kotek s dôvetkom, že zväz je stále pripravený rokovať a "odvrátiť hroziaci kolaps ambulantného sektora na Slovensku".

 

img

 

ZAP žiada zvýšenie poplatkov od VšZP na úrovni, ktoré mu ponúkli súkromné zdravotné poisťovne. V závislosti od segmentu zdravotnej starostlivosti žiada zväz štátnu poisťovňu "o jasne špecifikované, transparentné a jednoznačne časovo termínované zvýšenie úhrad" minimálne na úrovni od 12 do 17 percent.

 

Všeobecná zdravotná poisťovňa dala pritom vo štvrtok verejný prísľub poskytovateľom všeobecnej a špecializovanej zdravotnej starostlivosti, združených v ZAP, že im bude uhrádzať výkony podľa starých zmlúv. Do štvrtku podpísalo individuálne zmluvy s VšZP 644 lekárov združených v ZAP z celkového počtu 1758 členov, čo je 36,6 percenta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies