Zuzulovej 19.pódium, tretí slalomový glóbus šampiónke

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 10:07 • 2 min
Zuzulovej 19.pódium, tretí slalomový glóbus šampiónke

MERIBEL - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová skončila v sobotu tretia vo finálovom slalome Svetového pohára. Vo francúzskom Meribeli predviedla na krátkom a pomerne jednoduchom svahu konštantné a dynamické jazdy, ktoré jej priniesli 19. pódiové umiestnenie v SP.

slovakia

left justify in out

Držiteľkou malého glóbusu za celozimné výsledky v hustých bránkach prestížneho seriálu sa podobne ako v predchádzajúcich dvoch rokoch stala Shiffrinová, ktorá vyhrala aj finálové preteky o 5 stotín pred Švédkou Fridou Hansdotterovou a o 4 desatiny pred Zuzulovou. "Neskutočné, čo všetko som už vyhrala," citovala víťazku rakúska APA. Iba 20-ročná Američanka dobyla od svojho vstupu do veľkého lyžovania v intervale necelých troch rokov všetky slalomové trofeje, ktoré sa dali. A pridala k tomu aj 14 víťazstiev v slalomových pretekoch SP. Americká AP sa zaoberala jej druhou finálovou jazdou, ktorá bola najmä v strednej časti opatrnejšia a kde jasne stratila na vedúcu Velez-Zuzulovú: "Po výjazde z plochejšieho úseku som mala vcelku dobrý pocit a vedela som, že ak chcem sezónu zakončiť poriadne, že musím ísť dole nadoraz. Našťastie to vyšlo."

 

V celkovom poradí slalomu sa Velez-Zuzulová posunula z ôsmej na konečnú šiestu priečku a v renkingu štartovej listiny SP pre žrebovanie prvej sedmičky a druhej osmičky je na rovnakej pozícii. Slovenka sa v Meribeli postavila už po ôsmy raz na tretí stupienok v (slalomových) pretekoch SP, zdobí ju aj 9 druhých miest (osemkrát v slalome a raz v paralelnom slalome) a samozrejme aj historické víťazstvá v špeciálnom slalome v Semmeringu v decembri 2012 i v následnom januárovom paralelnom slalome v Mníchove.

 

V 1. kole Velez-Zuzulová na prvých dvoch medzičasoch držala krok s dvoma najrýchlejšími súperkami, potom v jednom oblúku príliš zahranila, čo v daných profilových podmienkach znamenalo okamžitú stratu niekoľkých desatín. Za Hansdotterovou zaostala na priebežnej tretej pozícii 56 a za Shiffrinovou 49 stotín. Dvadsaťročná Američanka pri víťazstve Švédky potrebovala pre obhájenie sezónneho slalomového titulu bodovať, teda skončiť v prvej pätnástke. Každá iná situácia určovala zisk malého glóbusu už jeho dvojnásobnej držiteľke Shiffrinovej, ktorá je aj majsterkou sveta a olympijskou víťazkou medzi hustými bránkami.

 

Dramaticky pokračoval aj súboj o veľký glóbus celkovej víťazky SP. Tina Mazeová pristála po 1. kole hneď za Slovenkou na "50-bodovej" štvrtej priečke (+0,61 s) a potom sledovala obhajkyňu trofeje Annu Fenningerovú, ktorá ako neslalomárka štartovala na poslednej 25. pozícii. Rakúšanka, ktorá si pred víkendovými točivými finále držala pred Slovinkou 32-bodový náskok, zašla 22. čas s celkovou stratou 2,53 a na bodovanú 15. pozíciu (16 bodov) zaostala 84 stotín.

 

V druhom kole sa Fenningerová snažila riskantnejšou jazdou posunúť v poradí oveľa vyššie, ale robila chyby a tak svojej rivalke situáciu neskomplikovala. Mazeová zašla veľmi umne, držala tempo, ale aj odstup od žrdí a splnila si "povinnosť" dostať sa na čelo SP. Podarilo sa jej to štvrtým miestom a s náskokom 18 bodov pred Fenningerovou. Následne prišla na rad slovenská slalomárska hviezda, predviedla svoj súčasný vysoký nadštandard a napriek menšiemu zaváhaniu v strede kopca sa dostala do vedenia. Po jazde Shiffrinovej, ktorá zabrala v dolnej, bolo zrejmé, že glóbus jej už patrí a Hansdotterová navyše na jej výkon nestačila, takže Američanka slávila aj svoj 15. triumf v pretekoch SP a 14. v slalome.

 

Výsledky finálového slalomu SP v Meribeli:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:34,08 min., 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,05, 3. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +0,40, 4. Tina Mazeová (Slovin.) +0,47, 5. Šárka Strachová (ČR) +0,93, 6. Nastasia Noensová (Fr.) +0,97, 7. Laurie Mougelová (Fr.) +1,19, 8. Erin Mielzynská (Kan.) +1,33, 9. Carmen Thalmannová (Rak.) +1,42, 10. Nicole Hospová (Rak.) +1,51.

 

Celkové poradie SP (po 31 z 32 súťaží):

1. Mazeová 1471 b., 2. Anna Fenningerová (Rak.) 1453, 3. Lindsey Vonnová (USA) 1042, 4. Shiffrinová 1000, 5. Hospová 684, 6. Hansdotterová 650, ... 24. VELEZ-ZUZULOVÁ 303, 81. Petra VLHOVÁ (SR) 304.

 

Konečné poradie v slalome (9):

1. Shiffrinová 679, 2. Hansdotterová 569, 3. Mazeová 439, 4. Strachová 376, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) 356, 6. Maria Pietilä-Holmnerová (Švéd.) a VELEZ-ZUZULOVÁ po 303, 33. VLHOVÁ 34.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies