Zuzulová: Moja najlepšia sezóna sa blíži ku koncu a budem sa ju snažiť urobiť ešte lepšou

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 15:38 • 2 min
Zuzulová: Moja najlepšia sezóna sa blíži ku koncu a budem sa ju snažiť urobiť ešte lepšou

ASPEN - Aj keď sezóna zjazdárskeho Svetového pohára vyvrcholí až v nedeľu a to aj s výraznou pečaťou Petry Vlhovej, v slovenskom zornom poli je predovšetkým sobota. Slalom v Aspene absolvuje okrem Vlhovej aj Veronika Velez-Zuzulová s rúškom kariérového tajomna. Až po svojej poslednej súťažnej jazde sedemnástej sezóny v prestížnom seriáli oznámi, či jej 181. štart v pretekoch SP (128. v slalome) bude zároveň jej rozlúčkový s bohatou a úspešnou kariérou v elitnej lyžiarskej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Velez-Zuzulová má 32 rokov a za sebou ozaj pozoruhodný príbeh. Ten športový z hľadiska výslednice je na slovenské pomery výnimočný, aj keď jej v zbierke chýba medaila z vrcholného podujatia a práve to je predmetom nádejí jej fanúšikov. Dúfajúcich, že ešte rok potiahne s výhľadom úspechu na zimnej olympiáde. V opačnom prípade zostanú jej kariérnou pýchou predovšetkým triumfy vo Svetovom pohári, tie však stoja za to. Veronika bola štyrikrát medzi tromi najlepšími slalomárkami sveta, z toho vlani i tento rok (už definitívne) na druhom mieste.

 

Dá sa vcelku objektívne povedať, že v čase vygradovania svojej kariéry i športovo-technickej formy prišiel Velez-Zuzulovej do cesty výnimočný zjav. Mikaela Shiffrinová, už v 21 rokoch komplexne najúspešnejšia slalomárka histórie, sa za štandardných okolností v nasledujúcich dvoch-troch sezónach stane aj vôbec najúspešnejšou v SP. Američanka Slovenku zablokovala v jej tohtosezónnom pokuse o malý glóbus a takisto jej v uplynulých štyroch zimách zamedzila vyhrať niekoľko pretekov seriálu. Aj tak však Velez-Zuzulová medzi rokmi 2013-2017 ukoristila päť pretekov SP, štyri klasické a jeden paralelný slalom.

 

Veronika aj napriek pádom, smolám a zraneniam výkonnostne dozrela a v šiestich sezónach v rade nebola v slalome celkovo horšia ako šiesta. Nazbierala 30 pódiových umiestnení, ale nechce zostať pri tomto okrúhlom čísle: "Moja najlepšia sezóna sa blíži ku koncu a budem sa ju snažiť urobiť ešte lepšou v sobotu."

Či už to bude koniec alebo ešte rok súťaženia, pre slovenské lyžovanie je skvelé, že medzi jej súperky patrí aj krajanka. Petra Vlhová, 21-ročná dravá pretekárka už má za sebou tiež triumf v SP a neustále sa pokúša o ďalšie. "Chcem dať do posledných dvoch súťaží všetko. Rada by som to uzavrela čo najlepšie a vylepšila si chuť. Nech to dopadne akokoľvek, predchádzať tomu bude maximálne úsilie," zdôraznila pre TASR.

 

Vlhová sa v renkingu obrovského slalomu vďaka 8. miestu na februárových MS dostala do prvej 15-ky a tak pred minulovíkednovou súťažou v Squaw Valley bola aktérkou žrebovania čísiel. Pred finále sa 21-ročná lyžiarka posunula na 13. pozíciu a v bodovom poradí SP je dvanásta. Pri výraznom úspechu, napríklad pri prvom prieniku do päťky, a pri zhode iných okolností by mohla v sezóne skončiť desiata, čo by bol ohromný úspech. Pre Vlhovú však hlavné menu predstavuje predsa len sobotňajšia súťaž najhustejšie postavených bránok. Štvrtá žena slalomu MS je v pred finále na 7. priečke, ktorú chce minimálne obhájiť. Prienik vyššie (maximálne na štvrtú) by bol možný, opäť v určitých okolnostiach, len cez pódiový výsledok. To je však jej cieľ v každých slalomových pretekoch a netají sa ani tým, že si trúfa na víťazstvo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona