Zuzulová chváli prípravu vo Francúzsku, plietli si ju s Manaudouovou

NETKY.SK • 20 Október 2010, 10:50 • 2 min
Zuzulová chváli prípravu vo Francúzsku, plietli si ju s Manaudouovou

Zuzulová chváli prípravu vo Francúzsku, plietli si ju s Manaudouovou - Ostatné športy Veronika Zuzulová sa pred víkendovým štartom novej sezóny Svetového pohára cíti veľmi dobre a blahodarný vplyv na jej mentálnu pohodu mali najmä týždne až mesiace stráve

slovakia

left justify in out

img

Veronika Zuzulová sa pred víkendovým štartom novej sezóny Svetového pohára cíti veľmi dobre a blahodarný vplyv na jej mentálnu pohodu mali najmä týždne až mesiace strávené vo Francúzsku. Našla tam mimoriadnu ústretovosť, kamarátsku atmosféru i priazeň fanúšikov. Aj keď si ju občas poplietli s bývalou francúzskou plaveckou hviezdou Laure Manaudouovou.
      Na štarte dlhodobého seriálu v alpskom lyžovaní bude Slovensko reprezentovať tiež Adam Žampa. Predstaví sa v nedeľu v obrovskom slalome v rakúskom Söldene a 24 hodín pred ním tradičnú ľadovcovú ouvertúru SP absolvuje Zuzulová. Pre oboch ide predovšetkým o zžitie sa s veľkým súťažením po dlhých 7 mesiacoch a trochu aj o test vlastných možností, porovnaním si výkonnosti so špičkou. Nie však úplne, lebo úvodný pretekársky víkend má svoje špecifiká aj u megahviezd bielych svahov.  
      Kým 20-ročný Žampa v Söldene absolvuje premiéru v pretekoch SP, 26-ročná Zuzulová okrem žiarivých slalomových sezón dokázala štyrikrát bodovať aj v najtechnickejšej alpskej disciplíne. Naposledy na 21. mieste práve na už klasickom rakúskom ľadovci. Jej 21. miesto však má už tri roky, pričom vlani nedokončila 1. kolo, keď s vysokým štartovým číslom 71. doplatila podobne ako ďalšie známe lyžiarky. No Zuzulovej točivé disciplíny sa začínajú výkonnostne vyrovnávať, čo nie je len poklesom výsledkov v špeciálnom slalome. V lete u protinožcov vyhrala a raz bola druhá v tamojších "obrákových" pretekoch, opäť si trochu vylepšila body a na FIS-ovej listine je na 37. mieste (v slalome na 29.). Práve plus-mínus táto pozícia by jej mala patriť na štarte 1. kola v Söldene, určite to bude v prvej 40-ke, za priaznivých okolností (menej prihlásených pretekárok v renkingu pred ňou) blízko 30-ky. Práve na úvodnom kopci sezóny je štartové číslo veľmi dôležité, keďže ide o náročný kopec. Na jeho pretekárskom svahu sú obmedzené možnosti iného vytýčenia bránok, takže rozdiely medzi mužskou a ženskou traťou sú najmä v "brutálnej" stredovej strmine minimálne...  
      Letná príprava je pre zjazdársky chlebík mimoriadne dôležitá i  mimoriadne dlhá. Začína sa prakticky od začiatku mája a kto nevyužije apríl na svoje záľuby, či obyčajný oddych, už sa k tomu nedostane. "Keď som sa vrátila v septembri z môjho pobytu na Novom Zélande, bola som iba jednu noc v Bratislave, hneď som išla späť do Francúzska. Mala som dva týždne kondičného tréningu," povedala pre TASR Zuzulová, ktorá medzitým využila podmienky na rakúskych ľadovcoch, kde strávila štyri dni na snehu. Až teraz pár dní pred Söldenom bola doma v Bratislave, pravda zamestnaná aj rôznymi administratívnymi záležitosťami.
      "Nechcem to zakríknuť, ale mám pocit, že v príprave vyšlo takmer všetko podľa našich predstáv. Najmä vo Francúzsku som sa cítila veľmi dobre. Každý sa mi snažil len pomáhať, nikto mi nedával pocítiť, že som odinakiaľ, alebo na druhej strane, že by som už nebola pretekársky na takej výške, akoby sa očakávalo. Myslím si, že preto som teraz vo veľmi dobrej psychickej pohode."
      Francúzština je ďalší jazyk, ktorý zapadol do výrazného polyglotického profilu slovenskej zjazdárky. Síce ju ešte "nereže", ako angličtinu, nemčinu, či chorvátčinu, ale s progresom je spokojná: "Je to určite jeden z tých ťažších jazykov, ale ani francúzštinu sa neučím z knižiek, nemám na to čas a tak sa učím len z toho čo počúvam. To čo ovládam, to mi stačí zatiaľ na rozprávanie, keby som mala niečo napísať, tak to by som nevedela."
      V najzápadnejších Alpách zažívala samé milé udalosti. Raz k Zuzulovej prišlo malé dievčatko s mamou, či sa môžu s ňou odfotiť. "Mysleli si, že som tá známa francúzska plavkyňa," smiala sa Veronika na príhode, ktorá súvisí s populárnou francúzskou plavkyňou, olympijskou i svetovou šampiónkou Laure Manaudouovou: "Ja som sa im na ňu podobala, preto som im musela vysvetliť, že som niekto iný."
      Laure Manaudouová je kultovou postavou v krajine galského kohúta a v časoch jej slávy sa o nej oslavne "kikiríkalo" po celej krajine. Olympijská víťazka na 400 m v.sp. z Atén 2004 sa však vlani vo veku 22 rokov rozhodla ukončiť vrcholovú kariéru. Aj keď po troch tituloch majsterky sveta dva roky nezaznamenala výraznejší úspech, jej rozhodnutie pred rokom v septembri bolo šokom. Prsty v tom mala mať aj aféra zverejnenia jej aktov, v každom prípade sa ale do súkromného života hodila strmhlav a v apríli porodila dcérku Manon.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies