Zuzana Zvolenská sa vzdáva funkcie ministerky zdravotníctva

NETKY.SK • 3 November 2014, 19:17 • 2 min
Zuzana Zvolenská sa vzdáva funkcie ministerky zdravotníctva

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smer- SD) sa vzdáva svojej funkcie po tom, čo ju k tomu vyzval premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Proces obstarania CT prístroja v nemocnici v Piešťanoch vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, čo sa už nakoniec aj stalo. Ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje," uviedol dnes premiér na mimoriadnej tlačovej konferencii v Bratislave. Ako dodal, vyzval Zvolenskú, aby prevzala politickú zodpovednosť. "Ministerka zdravotníctva toto akceptovala, vzdáva sa funkcie ministerky zdravotníctva SR," dodal Fico.
     

"Nechcem, aby vznikali nejasnosti okolo výberu CT prístroja, preto som sa rozhodla podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý ako jediný má možnosť preveriť zákonnosť postupu verejného obstarávania. Zároveň dávam podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad. Neviem preto dnes povedať, či postup bol alebo nebol zvolený správne. Čo však povedať viem, že nominanti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v správnej rade Piešťanskej nemocnice ma riadne neinformovali o postupoch v tejto nemocnici," uviedla v stanovisku Zvolenská. Ako dodala, k dnešnému dňu odvolala všetkých členov správnej rady, nominovaných za MZ SR.
      

Svoj diel zodpovednosti podľa premiéra nesie aj predsedníčka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). "S ňou som tak isto osobne hovoril a požiadal som ju, aby prebrala politickú zodpovednosť a zvážila svoje ďalšie zotrvanie vo funkcii podpredsedníčky Národnej rady SR," dodal premiér.
      

Ako Fico informoval, v nemocnici sa uskutoční kontrola. "Nemôžme jednoducho zniesť, aby tieto pochybnosti naďalej pretrvávali," zdôraznil.
      

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu nakoniec nedošlo. Denník Sme a televízia Markíza informovali, že po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prevzala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten má po novom dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.
      

Predsedníčkou dozornej rady sa podľa Sme stala Renáta Zmajkovičová, ktorá si do tohto orgánu zobrala aj svoju poslaneckú asistentku Adrianu Herdovú. Ministerstvo zdravotníctva do dozornej rady nemocnice nominovalo aj Michala Straku známeho pod raperským menom Ego. Zvolenská denníku povedala, že nemocnica v Piešťanoch je nezisková organizácia a nákup nemusela odsúhlasiť. Chce si ho však preveriť.

 

Profil odchádzajúcej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej

Zuzana Zvolenská sa narodila 27. januára 1972 v Bratislave. Po ukončení štúdia na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave začala v roku 1995 svoju profesijnú kariéru v Univerzálnej bankovej poisťovni, a.s. V zdravotníctve pôsobí od roku 2002, kedy nastúpila na Generálne riaditeľstvo Spoločnej zdravotnej poisťovne. V júni 2005 sa stala vedúcou oddelenia zmluvných vzťahov a od februára 2006 bola poverená aj riadením odboru zdravotných činností. V roku 2006 sa stala námestníčkou generálneho riaditeľa pre nákup zdravotnej starostlivosti a členkou predstavenstva Spoločnej zdravotnej poisťovne. Valné zhromaždenie ju 25. septembra 2006 zvolilo za predsedníčku predstavenstva a generálnu riaditeľku Spoločnej zdravotnej poisťovne, a.s.
      

V roku 2008 pôsobila ako generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s. Od októbra 2010 bola členkou predstavenstva poisťovne Dôvera, a. s., a od februára 2011 poradkyňou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
      

Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval Zuzanu Zvolenskú do funkcie ministerky zdravotníctva 4. apríla 2012. Nie je členkou Smeru-SD, bola tieňovou ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny strany Smer-SD.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies