Zuzana Kučová končí kariéru v najlepšom, našla nové rozmery

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 17:03 • 2 min
Zuzana Kučová končí kariéru v najlepšom, našla nové rozmery

PARÍŽ - Od stredy v medzinárodnom turnajovom význame už len bývalá slovenská tenistka Zuzana Kučová pred svojím príchodom na Roland Garros 2013 naposledy dosiahla 4 zápasové víťazstvá na jednom podujatí v októbri 2010 v Nigérii.

slovakia

left justify in out

Do Paríža pricestovala so skromnými očakávaniami. "Prišla som sem s tým, že si zahrám jeden zápas v kvalifikácii, a napokon je z toho moje grandslamové maximum," udivene rekapitulovala 30-ročná Bratislavčanka po stredajšej prehre 6:4, 2:6, 0:6 v 2. kole hlavnej súťaže s domácou rovesníčkou Razzanovou.

"Chcem v prvom rade poďakovať Virginii za veľmi krásny rozlúčkový zápas. Bolo to plné emócií a vydala som zo seba, čo sa dalo, ale veľa mi toho už nezostalo. Dnes ani tak nešlo o tenis, ale o vôľu bojovať. Po prvom sete sa mi vyparila energia, už to jednoducho nešlo a súperka zahrala výborne, musím ju pochváliť," vyhlásila v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá staršia zo sestier Kučových a dodala: "Samozrejme, že okolie ma prehovára k pokračovaniu, ale ja som šťastná, že sa to skončilo. Či mi tenis nebude chýbať? Ani nie... Keď letela tá posledná loptička, spadol mi veľký kameň zo srdca a radostne so zablahoželala Virginii k peknému výkonu."

Slovanistka v 2. kole kvalifikácie predviedla obrat z 0:4 v rozhodujúcom sete proti Američanke Jessice Pegulovej, poradila si aj s troma mečbalmi súperky: "Pri ich odvracaní mi prebehlo mysľou, že toto je možno moja posledná loptička na grandslame, ale rýchlo som si utrela slzu. Zaspomínala som si na staré dobré časy, švihala som do loptičiek a bojovala."

V 1. kole "main draw" dosiahla Zuzana Kučová na svojom poslednom turnaji premiérový grandslamový úspech v hlavnej súťaži. Ak by neprekonala Nemku Juliu Görgesovú, 28. vo svetovom rebríčku, zostal by jej najcennejším skalpom úspech proti Ruske Anne Čakvetadzeovej, ktorá v apríli 2011 v Stuttgarte odpadla na kurte.

V absolventke masmediálnej komunikácie Z. Kučovej sa tenisovo všetko nalomilo predvlani v júli, keď vo štvrťfinále turnaja WTA v Budapešti, svojom jedinom, nezužitkovala náskok 6:4, 5:2 a 40:15 na príjme proti Talianke Robert Vinciovej: "Došla ručná brzda... Na ten return pri druhom mečbale tak skoro nezabudnem." Do konca predmetnej sezóny absolvovala ešte päť zápasov, všetky prehrala a v novembri pre SITA povedala: "Nejako ma to nechytá nazad do turnajového kolotoča. Mala som bolesti v lakti najmä pri servise, teraz ma to bolí už aj pri umývaní zubov. Mám opotrebované väzy, musím sa šetriť."

Držiteľka 8 titulov vo dvojhre pod hlavičkou ITF sa vrátila - už iba účelovo - až v apríli 2013 v spomenutom Stuttgarte. Proti Talianke Nastassji Burnettovej uhrala len dva gemy a začiatkom mája počas extraligy družstiev na bratislavskom Tehelnom poli nahlas zauvažovala, že popri pôvodne naplánovanom Baku zruší aj štart v parížskej kvalifikácii. Napokon to skúsila, využila tzv. chránený renking v podobe 145. priečky: "Nemohla som si nahovárať, že tu urobím dieru do sveta. Príliš som za ten rok a pol netrénovala a telo sa nedá oklamať. Čaká ma pritom ešte ťažký týždeň, som ´vyflusnutá´ a mám hrať ligy v Rakúsku, Holandsku aj Nemecku, asi tam zo mňa nebudú mať radosť."

Zuzkina športová výluka priniesla zúročiteľný odstup a zmenu priorít: "Nedá sa porovnať, ako vnímam tenis teraz a ako to bolo predtým. Mám utriedené myšlienky, konečne som našla sebadôveru a myslím si, že to zužitkujem aj v živote bez tenisu, ktorý pre mňa nastáva. Prekonala som na tomto turnaji samu seba a som rada, že to takto dopadlo. Nabrala som nový rozmer do života. V minulosti som chodila len kurty a nakupovať, teraz som tri minúty od hotela našla Námestie Milana Rastislava Štefánika aj s plaketou, navštívila som byt, ktorý si v Paríži prenajímal, nechala som sa týmto veľkým človekom inšpirovať a dodalo mi to vietor do plachiet. Nabudilo ma to a konečne som prelomila to prvé kolo. Zápas s Görgesovou bol najmä o prekonaní strachu, ktorý ma prenasledoval počas celej mojej kariéry. Zvíťazila som už v okamihu, keď som nastúpila na kurt bez kŕča v ruke. Chcela som si to len užiť, zahrať si schuti a so srdcom. Nezľakla som sa úspechu."

Zuzana Kučová fungovala na okruhu ako solitér pri manažovaní a všetkých ďalších logistických činnostiach. Nikdy si nezahrala Pohár federácie a zakliata pre ňu už definitívne zostane aj prvá stovka počítačového poradia: najvyššie bola na 101. priečke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona