Zuzana Čaputová zdôraznila, že štát nesmie pristupovať k samosprávam takýmto spôsobom. Čo výrazne ocenila?

NETKY.SK • 12 November 2020, 20:27 • 2 min
Zuzana Čaputová zdôraznila, že štát nesmie pristupovať k samosprávam takýmto spôsobom. Čo výrazne ocenila?

Slovenská prezidentka prijala v Grassalkovichovom paláci zástupcov Únie miest Slovenska a Združenia miest a obcí Slovenska.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí tiež prijala aj zástupcov z dvoch združení, ktoré reprezentujú orgány miestnej samosprávy. „Vyjadrila som opätovne vďaku za prístup samospráv v boji s pandémiou a tiež za pomoc s testovaním v uplynulých týždňoch,“ napísala hlava štátu s tým, že diskusia prebiehala aj o skúsenostiach, ktoré testovanie prinieslo.

 

 

Takáto spolupráca samospráv so štátom sa podľa účastníkov stretnutia môže v budúcnosti veľmi zísť. „Ukazuje sa, že krízový manažment štátu na úrovni okresov nie je dostatočný a že túto úlohu vo veľkej miere preberajú na seba práve samosprávy,“ napísala kriticky Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

 

Účastníci stretnutia v prezidentskom paláci sa zhodli aj na tom, že štát a samosprávy sú dôležitým partnerom a určite s ak ním nesmie pristupovať ako nadriadený k podriadenému.

 

„Na základe ich skúseností z riadenia svojich miest a obcí vidia celú škálu možností na zlepšenie – od potreby modernizácie, prehodnotenia niektorých kompetencií a normatívov, až po komplexnejšiu reformu usporiadania verejnej správy,“ zdôraznila hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR.

 

 

Prezidentka je presvedčená, že navrhované zmeny smerujú ku snahe priblížiť sa k ľuďom. „A práve samosprávy – primátori, starostovia a župani – sú tými, ktorí majú v rámci územia najvyššiu legitimitu a dokážu lepšie motivovať ľudí k riešeniu problémov,“ zdôraznila s dôvetkom, že v budúcnosti by chcela väčšiu koordináciu.

 

„V tomto som dnes ponúkla Únii miest Slovenska, Združeniu miest a obcí Slovenska, a predtým aj združeniu samosprávnych krajov SK8, svoju pomoc a podporu,“ uzavrela Zuzana Čaputová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies