Zuzana Čaputová: „Zahraničná politika nebude úspešná bez jasnej podpory doma!"

NETKY.SK • 15 Február 2022, 10:14 • 2 min
Zuzana Čaputová: „Zahraničná politika nebude úspešná bez jasnej podpory doma!"

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla v príhovore na 20. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR, že by bolo ilúziou myslieť si, že slovenská zahraničná politika bude úspešná, ak nebude mať jasnú podporu doma.

slovakia

left justify in out

„Práve tú dnes strácame a musíme sa o ňu znova uchádzať," dodala Čaputová. Politikov, diplomatov i odbornú verejnosť vyzvala k vysvetľovaniu a komunikácii, ale aj pripomínaniu slovenských záujmov.

 

img

 

„Dnešné zahranično-politické rozpoltenie spoločnosti je totiž aj naším dielom, ľudí z rovnakého hodnotového sveta, ktorí jednoznačne zdieľame západnú geopolitickú orientáciu. Preto pozorne vnímajme dobu, v ktorej žijeme, bez poľavovania z našich hodnôt vysvetľujme a komunikujme. Prestaňme deliť spoločnosť na konšpirátorov a tých našich. Na obdivovateľov nedemokratických režimov a ľudí so zdravým rozumom. Priznajme si, že to, čo príde absolútne samozrejmé nám, nemusí byť samozrejmé veľkej časti spoločnosti," vyhlásila prezidentka. Vidí zmysel prihovárať sa množstvu ľudí, ktorí majú "obyčajnú ľudskú obavu", sú zmätení z pretlaku informácií či náchylnejší veriť klamstvu.

 

Politiku neutrality označila pre Slovensko ako nezodpovednú voľbu. Dodala, že sa o tom presvedčila aj Ukrajina.

 

„Vysvetľujme, že keď dnes hovoríme o podpore Ukrajiny, nie je to preto, že tak hovoria Spojené štáty americké alebo Brusel. Vravíme to my, ako priamy sused Ukrajiny," zdôraznila. Predsunutá prítomnosť spojeneckých síl na našom území je podľa nej v slovenskom záujme, pretože posilní obranyschopnosť a pomôže ozbrojeným silám zaplniť medzery v spôsobilostiach. Ako dodala, členstvo v Európskej únii (EÚ) a NATO si SR slobodne vybralo pre lepšie možnosti presadiť svoje záujmy.

 

img

 

Čaputová ocenila, že Slovensko v debate Európskej únie pevne a jasne stojí na strane princípov právneho štátu. „Podmienenie čerpania zdrojov EÚ dodržiavaním princípov právneho štátu považujem za potrebný a legitímny krok," skonštatovala. Slovensku sa podľa prezidentky darí aj v oblasti zelenej tranzície. Poukázala na prihlásenie sa k záväzku klimatickej neutrality či veľké ambície SR pri znižovaní emisií.

 

Treba podľa nej dbať na to, aby tranzícia bola férová a spravodlivá. Prezidentka upozornila tiež na potrebu operatívnych a konkrétnych krokov na obranu voči hybridným aktivitám a dezinformačným kampaniam.

 

„Slovensko je v informačnej búrke už dnes. Potrebujeme sa začať brániť," apelovala. Očakáva diskusiu o tom, či má Slovensko zastúpenie v tých krajinách a tých partnerov, ktorých najviac potrebujeme na presadzovanie svojich záujmov či pre podporu občanov a podnikateľov. Zdôraznila, že hlavnou úlohou zahraničnej politiky je ochrana demokracie na Slovensku. Hlava štátu v príhovore venovala tiež spomienku zosnulému bývalému ministrovi zahraničných veci Eduardovi Kukanovi.

 

Prečítajte si: Milan Krajniak a Zuzana Čaputová chcú pomôcť domácnostiam s výdavkami

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies