Zuzana Čaputová sa podpísala pod tento tvrdý odkaz. Na čom jej veľmi záleží?

NETKY.SK • 29 September 2020, 09:42 • 2 min
Zuzana Čaputová sa podpísala pod tento tvrdý odkaz. Na čom jej veľmi záleží?

Aj Slovensko sa chce pokúsiť zastaviť straty biotopov do roku 2030. Spolu s nami tak chce pôsobiť aj ďalších 63 krajín sveta, aspoň sa k tomu zaviazali ich predstavitelia.

slovakia

left justify in out

New York – "Podporou tohto Prísľubu pre prírodu sa zaväzujeme nielen k slovám, ale aj k zmysluplnému konaniu a vzájomnej zodpovednosti voči otázkam celoplanetárneho stavu núdze," uvádzajú signatári, o čom správu priniesla agentúra DPA. Podľa slovenského europoslanca Michala Wiezika sme doteraz mizernými ochrancami biodiverzity, zdôraznil to počas jedného z vystúpení v pléne Európskeho parlamentu.

 

 

"Veda jasne ukazuje, že strata biodiverzity, degradácia súše a oceánov, znečisťovanie, vyčerpávanie zdrojov a klimatická zmena sa zrýchľujú v bezprecedentnej miere," píše sa. Urýchľovanie týchto procesov podľa nich "spôsobuje nezvratné škody systémov podpory života, prehlbuje chudobu, nerovnosti, ako aj hlad a podvýživu".


Taktiež sa spomína nevyhnutnosť, že pri obnove ekonomiky po pandémii budeme ohľaduplní voči biodiverzite, podporíme udržateľné dodávateľské reťazce a ukončíme neregulovaný rybolov. Dôležité bude aj obmedziť únik plastov do vôd do roku 2050 a zrušiť ilegálny obchod s voľne žijúcimi živočíchmi.

 

 

K výzve sa pridali aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, ale aj slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová. Tá v jednom zo svojich videí, pri príležitosti Dňa zeme pripomenula, že sme prvou generáciou, ktorá následky činov cíti na klimatických zmenách. 

 

Nepridali sa však krajiny ako USA, India, Čína, Brazília – tie sú jednými z najväčších znečisťovateľov prostredia. Pravdou však je, že napríklad Čína sa v ostatných rokoch začína výraznejšie zaujímať o ochranu životného prostredia a jej prezident chce, aby najľudnatejšia krajina sveta bola v ekológii lídrom sveta. Slovák žijúci v Číne Pavel Dvořák hovorí, že Peking sa chce "stať lídrom v environmentálnych reformách". 

 

 

Od stredy sa uskutoční v New Yorku globálny summit OSN o biodiverzite. V septembri OSN zverejnila správu, že sa nepodarilo úplne splniť žiaden z 20 globálnych cieľov týkajúcich sa biodiverzity, na ktorých sa krajiny dohodli pred desiatimi rokmi a mali byť splnené už do konca aktuálneho roku.

 

Prečítajte si aj o čínskom prístupe k ekológii - za porušenie dokonca hrozí väzenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies