Zuzana Čaputová pre tento fakt vyjadrila obdiv k jubilujúcej ČSR

NETKY.SK • 28 Október 2020, 16:41 • 2 min
Zuzana Čaputová pre tento fakt vyjadrila obdiv k jubilujúcej ČSR

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes vyjadrila aj pri príležitosti k 102. výročiu od vzniku prvej Československej republiky.

slovakia

left justify in out

Podľa hlavy štátu ide o unikátny zväzok dvoch štátov. Myslí si, že je absolútne jedinečné, keď sa dva jazykovo i kultúrne blízke národy v roku 1918 spojili a vytvorili Československú republiku. Prezidentka při príležitosti výročia aj telefonovala českému prezidentovi Milošovi Zemanovi.

 


„Ústavná listina Československej republiky sa svojou demokratickou povahou zaradila medzi najvyspelejšie ústavy sveta. Prvýkrát v dejinách ustanovila ústavný súd ako výlučnú súdnu inštitúciu na kontrolu ústavnosti a parlamentné voľby v roku 1920 patrili medzi prvé na svete, v ktorých svoj volebný hlas mohli využiť aj ženy,“ napísala prezidentka.

 

Na sociálnej sieti sa tiež vyjadrila, že ČSR si váži aj pre zavedenie demokratických princípov do životov v našich blízkych krajinách. "Ústavná listina Československej republiky sa svojou demokratickou povahou zaradila medzi najvyspelejšie ústavy sveta. Prvýkrát v dejinách ustanovila ústavný súd ako výlučnú súdnu inštitúciu na kontrolu ústavnosti a parlamentné voľby v roku 1920 patrili medzi prvé na svete, v ktorých svoj volebný hlas mohli využiť aj ženy," napísala s obdivom.

 

 

Československá republika vznikla po rozpade Rakúsko-Uhorska. S vytýčením hraním pomohli západné mocnosti. Maďari si nárokovali na južné časti Slovenska, snažili sa, aby súčasťou nového Československa nebolo ani dôležité mesto Košice, ktoré boli považované za maďarské. K získaniu novej identity im například pomohli úradníci, ktorí sem prišli z českých krajín. Spojenie Čechov a Slovákov do jedného štátneho celku malo dopomôcť aj získaniu väčšej vyjednávacej sily voči etnickým Maďarom a sudetským Nemcom. V Českej republike je z dôvodu vzniku ČSR štátny sviatok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona