Zuzana Čaputová podpísala pokutovanie zdravotníckych zariadení, ak dôjde k porušeniu pravidieľ očkovania

NETKY.SK • 19 Január 2021, 10:57 • 2 min
Zuzana Čaputová podpísala pokutovanie zdravotníckych zariadení, ak dôjde k porušeniu pravidieľ očkovania

Slovenská republika bude pokutovať zdravotnícke zariadenia, ak porušia pravidlá očkovania proti koronavírusu. Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovenská republika bude pokutovať zdravotnícke zariadenia, ak porušia pravidlá očkovania proti koronavírusu. Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Minulý týždeň ho schválil parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Sankcie pre nemocnice umožňuje novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá je jeho súčasťou. Legislatívna zmena má predchádzať spoločensky nežiaducemu správaniu.   

Hlavne uprednostňovaniu osôb v rozpore s prioritizáciou vakcinácie, ktorá je uvedená v Národnej stratégii očkovania proti ochoreniu COVID-19.

 

img

Marek Krajčí minulý týždeň uviedol, že nemocnici pri nedodržaní postupu stratégie hrozí pokuta do výšky 10-tisíc eur. Môže ju dostať právnická osoba, ktorá je za čin  zodpovedná. Nové usmernenia budú exaktné a kontrola bude jednoduchšia. "Vždy to však závisí od daného očkovacieho centra. Pokiaľ tam nebudú čestní ľudia, tak kontrolovať, či sa niekto nepredbehne, je veľmi náročné," doplnil. Ak bude nemocnica sankciovaná, minister sa podľa jeho slov bude pýtať, akým spôsobom sa pokuta preniesla aj do osobnej zodpovednosti osoby, ktorá sa chyby dopustila.

 

img

Novela zákona o zdravotnej starostlivosti umožňuje očkovať aj mimo zdravotníckych zariadení ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Má to urýchliť očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Rozširuje sa i možnosť výkonu diagnostického testu aj žiakom tretieho alebo štvrtého ročníka študijného odboru zdravotnícky asistent, ak dovŕšili 18 rokov. Zdravotnícki pracovníci budú môcť vykonávať zdravotnícke povolanie aj v režime výkonu dobrovoľníckej činnosti a študenti a žiaci budú môcť vykonávať diagnostický test samostatne bez dohľadu iného zdravotníckeho pracovníka. Kritériá určovania poradia osôb pri očkovaní ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo zdravotníctva.

Nová legislatívna úprava umožňuje v prípade kritickej preťaženosti nemocníc, hospitalizáciu pacientov s ochorením COVID-19  aj v okolitých členských štátoch EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona