Zuzana Čaputová odporučila Matovičovi, aby odovzdal manažovanie koronakrízy do rúk inému členovi vlády

NETKY.SK • 7 December 2020, 17:27 • 2 min
Zuzana Čaputová odporučila Matovičovi, aby odovzdal manažovanie koronakrízy do rúk inému členovi vlády

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že Slovensko a spoločnosť potrebuje v boji proti pandémii nového koronavírusu jasný plán a nie chaos, aký v krajine momentálne vládne. Miera konštruktivity Ústredného krízového štábu SR je veľmi sporná.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hlava štátu SR Zuzana Čaputová to uviedla v relácii rádia Expres – Braňo Závodský naživo. Na otázku ako vníma zmätok okolo otvárania škôl a prechodu žiakov druhého stupňa základných škôl študentov stredných škôl na prezenčnú formu výučby uviedla, že jej v súčasnosti zo strany vlády chýba plán, jasný postup krokov, pretože čelíme chaosu.

 

Treba ukončiť tento chaos

Prezidentka zároveň zdôraznila, že ju veľmi mrzí, že vazalmi tejto situácie sú deti, ktoré už viac ako sedem mesiacov neboli v škole. Spomenula aj dáta ministerstva školstva naznačujúce, že až 128 tisíc detí sa nemôže dištančne vzdelávať, pretože na to jednoducho nemajú technické zabezpečenietakýmto spôsobom im je upierané ústavné právo na riadne vzdelanie.

 

„Ja rozumiem, že je tu veľmi vážna epidemiologická situácia a treba hľadať rovnováhu medzi tým čo je prístupné a správne z hľadiska pandémie a tým, že je tu vysoká priorita vrátiť deti do škôl,“ povedala prezidentka s tým, že bude veľmi rada, ak sa Ústredný krízový štáb a následne vláda zhodnú na postupe, ktorý ponúkne riešenie všetkým deťom.

 

img

 

Zdôraznila, že by to samozrejme malo byť v súlade s ústavou. „Treba nájsť balans medzi ústavnou ochranou zdravia a životov a ústavným právom na vzdelanie,“ podotkla Zuzana Čaputová.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ Pendleri pozor! Na hraniciach od vás nebudú požadovať negatívny výsledok na koronavírus

 

Pendleri doplatili na zlú komunikáciu

Prezidentka uviedla, že ju zároveň mrzí aj situácia okolo tzv. pendlerov a Slovákov žijúcich v pohraničných oblastiach. Opäť zopakovala, že namiesto chaosu potrebujeme jasné kroky, pričom ľudí nemožno strašiť, práve naopak, je nutné ich motivovať. Doplnila, že to čo jej v tejto situácii chýba je plán opretý o vedecké poznatky.

 

„Mne samej to chýba a to by som mala mať väčší prístup k informáciám o opatreniach. Ale v tomto mám rovnaké vnímanie ako naši občania, vedci a ako mnoho ďalších ľudí,“ okomentovala situáciu z uplynulého víkendu, kedy sa k verejnosti až v nedeľu dostala informácia, že sa na hraniciach zatiaľ nebudú kontrolovať výsledky negatívnych testov, ako vláda pôvodne deklarovala.

 

img

 

„My zase nemusíme objavovať koleso. Sú tu postupy, ktoré sa osvedčili u nás aj vo svete. Je tu vedecký konsenzus na tom, čo je v tejto situácii správne urobiť. Tak to poďme urobiť a ja sa za takýto plán potom postavím. Ale keď je tu chaos a opatrenie, ktoré platí chvíľu, mení sa a nevidím krok dva ani krok tri, ťažko môžem stáť za vládou a obhajovať jej opatrenia,“ priblížila prezidentka.

 

Prečítajte si tiež: Pendleri pozor! Na hraniciach bude platiť prísnejší režim, bez negatívneho výsledku testu sa nikam nedostanete

 

Matovič zavádza?
Čaputová taktiež upozornila na to, že celoplošné testovania a lockdown nie sú jedinými riešeniami v boji proti pandémii tak ako to prezentuje predseda vlády Igor Matovič.

 

„V prvom rade vnímam falošnú dilemu, pred ktorú nás premiér Matovič stavia, že iba lockdown alebo plošné testovanie. Takto tá situácia nestojí,“ reagovala prezidentka.  

 

img

 

Vedci podľa nej dospeli k jasnému záveru, že vhodným prostriedkom v prípade zhoršenia situácie bude zníženie mobility obyvateľstva kombinované s cieleným testovaním v ohniskách nákazy či trasovanie kontaktov, teda dohľadávanie osôb, s ktorými pozitívne testovaná osoba prišla do kontaktu.


Podľa nej by bolo dobrým krokom zo strany vlády budovanie mobilných odberových jednotiek, ktorých sieť však treba rozšíriť. „Myslím si, že nie je len čas na zmenu prístupu, ale možno aj na to, aby pán premiér zvážil odovzdanie manažovania covidovej krízy inému členovi vlády,“ vyzvala prezidentka Matoviča.

 

img

 

Na otázku či má informácie o tom, že Ústredný krízový štáb je len akýmsi súbojom medzi politikmi, ktorý pripomína predvolebnú kampaň odpovedala: "Áno a to je všetko, čo by som k tomuto chcela povedať", pričom dodala, že miera konštruktivity je veľmi sporná.  

 

Premiér sa už ohradil

Na kritiku prezidentky už reagoval premiér Igor Matovič. „Nie som manažér koronakrízy, takže neviem odstúpiť z funkcie, ktorú nezastávam. Mrzí ma však kritika, ktorú vláde adresuje prezidentka Zuzana Čaputová,“ povedal premiér po dnešnom rokovaní vlády.


„Ked človek s najväčšou dôveryhodnosťou na Slovensku povie, že ďalšie plošné testovania by mali byť striktne dobrovoľné a vedci hovoria, že plošné testovania majú byť, tak ja už naozaj neviem, čo mám robiť. Mrzí ma, že sa prezidentka pridáva k takejto kritike,“ dodal Matovič.

 

Prečítajte si viac: Núdzový stav by sa mal podľa vlády SR predĺžiť, dokonca aj opakovane



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies