Zuzana Čaputová odobrila skoršie vyplatenie 13. dôchodku! Kedy ho dôchodcovia dostanú?

NETKY.SK • 17 Máj 2022, 16:51 • 2 min
Zuzana Čaputová odobrila skoršie vyplatenie 13. dôchodku! Kedy ho dôchodcovia dostanú?

BRATISLAVA - Prezidentka podpísala novelu zákona o 13. dôchodku, ktorá má pomôcť s aktuálnymi zvýšenými finančnými nákladmi spôsobenými rastom cien.

slovakia

left justify in out

Dôchodcovia dostanú 13. dôchodok v celej výške skôr, a to už v júli tohto roka.

 

Predkladatelia poukázali, že valorizačný mechanizmus pre dôchodkové dávky zohľadňuje rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok predchádzajúceho roka. V roku 2022 boli prostredníctvom tohto mechanizmu zvýšené dôchodkové dávky o 1,3 %.

 

img

 

Upozornili však, že vývoj spotrebiteľských cien zaznamenal výrazný medziročný nárast najmä v druhom polroku 2021 (v priemere 4,6 %), v januári 2022 inflácia za domácnosti dôchodcov dosiahla medziročnú hodnotu 9,1 %.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: SaS predstavila vlastný návrh pomoci proti zdražovaniu

 

„Zvýšenie dôchodkových dávok v januári 2022 teda výrazne zaostáva za inflačným vývojom v druhom polroku 2021 a v januári 2022, čím klesá schopnosť dôchodcov zaplatiť svoje výdavky za tovary a služby,“ upozornili predkladatelia.

 

img

 

Nárok na 13. dôchodok v novembri 2022 už nevznikne. Výška 13. dôchodku zostane nezmenená. Maximálna suma je 300 eur pre dôchodcov s najnižšími príjmami a spodnú hranicu výplaty 13. dôchodku vyrátanú podľa vzorca v závislosti od príjmu zákon stanovuje na 50 eur. Novela zákona bude účinná od 1. júna tohto roka.

 

K téme: VIDEO: Igor Matovič predstavil plán pomoci proti zdražovaniu. Koľko dostaneme?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies