Zuzana Čaputová: Ochrana prírody je dôležitá nielen pre ďalšie generácie

NETKY.SK • 16 August 2019, 16:39 • 2 min
Zuzana Čaputová: Ochrana prírody je dôležitá nielen pre ďalšie generácie

ŽILINA - Jedným z bodov programu prezidentky SR Zuzany Čaputovej je ochrana životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Počas svojej návštevy Žilinského kraja navštívila aj Národný park Malá Fatra, kde rokovala s jeho predstaviteľmi o ochrane životného prostredia a o problémoch, ktorým park čelí.

 

"Áno, je to dôležitá súčasť môjho programu a toho, čomu sa chcem počas piatich rokov výkonu mandátu venovať. Ochrana prírody aj v tom širšom kontexte ochrany klímy je nesmierne dôležitá nielen pre ďalšie generácie, ale už aj my sami pociťujeme zmeny, ktorým čelíme. S tým veľmi úzko súvisí aj kvalita ochrany prírody," uviedla prezidentka Čaputová.

 

V NP Malá Fatra sa zaujímala napríklad o problémy neusporiadaných vlastníckych vzťahov k pozemkom. "Rozoberali sme množstvo tém a budeme ich rozoberať aj ďalej, pretože ideme do Národného parku Malá Fatra na túru, takže verím, že aj počas prechádzky sa budeme môcť porozprávať o ďalších veciach," dodala prezidentka.

Ako advokátka pomáhala rôznym iniciatívam na lokálnej úrovni, ktoré sa téme životného prostredia venovali. Skúsenosti počas jej praxe ju presvedčili o tom, že ľudia si stále viac uvedomujú, ako životné prostredie zasahuje do ich životov, do ich zdravia a ľudia sú na tieto otázky stále citlivejší.

 

"Myslím si, že mladá generácia citlivejšie vníma otázky zmeny klímy. Zároveň je to jedna z top tém aj na úrovni Európskej únie alebo celého sveta. V septembri mám byť v New Yorku na klimatickom summite," uviedla. Dodala, že je načase, aby sa Slovenská republika začala tejto téme seriózne venovať.

 

img


Vo Vrátnej doline bude diskutovať aj s Michalom Kalašom, riaditeľom správy NP Malá Fatra. „Pre mňa osobne je to veľká česť, takáto návšteva. Nepamätám sa, že by štátnici prejavili záujem opýtať sa na problematiku ochrany prírody priamo ľudí, ktorí ju robia. Od vzniku Slovenskej republiky mám pocit, že štát neprejavil dostatočný záujem o túto tému," uviedol Kalaš.

 

Dodal, že téma životného prostredia je v dnešnej dobe často o peniazoch. "Napríklad aj v Malej Fatre niektoré pozemky nepatria štátu. Paradoxné je, že aj tam, kde štátu patria, nevieme jednoducho povedať, že územie v národnom parku by malo byť národným parkom a nie fabrikou na drevo," povedal.

Prezidentka Zuzana Čaputová pôjde do Vrátnej doliny k štartu kabínkovej lanovky KLD Chleb Terchová. Tým ukončí svoju návštevu Žilinského kraja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona