Zuzana Čaputová bije na poplach, že tu už musí konať každý. Aj takýto vianočný dar jej môžeme dať

NETKY.SK • 3 December 2020, 6:33 • 2 min
Zuzana Čaputová bije na poplach, že tu už musí konať každý. Aj takýto vianočný dar jej môžeme dať

Občania, ktorí dali podpis pod dôležitý dokument tlačiaci na ochranu klímy, sú dnes príkladom boja za životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová je známa aj ako bojovníčka za životné prostredie, jeho ochranu, či práva obyvateľov nemať vo svojom okolí skládky odpadov. Hlava štátu v stredu prijala zástupcov petície, ktorá má za cieľ prinútiť politikov, aby konali v prospech klimatickej budúcnosti Slovenska.

 

 

„120-tisíc podpisov pod petíciu ´Za klímu, za budúcnosť´ je jasným dôkazom, že nutnosť aktívnejšie bojovať s klimatickou krízou vníma aj verejnosť na Slovensku,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti s tým, že táto „najväčšia online-petícia v histórii dáva politikom silný odkaz, že aj oni sa musia o tento problém zaujímať“.

 

Čaputová si vyjadrenie ľudí, nielen v tejto oblasti cení vysoko. „Veľmi si vážim všetky občianske iniciatívy, ktoré upozorňujú na dôležitosť životného prostredia a klimatickej krízy,“ dodala s dôvetkom, že s radosťou prijala zástupcov iniciatívy Klíma ťa potrebuje.

 

Pripomína, že výsledky ekologickej krízy v oblasti klimatickej bezpečnosti sú vážne a ani snahy o zmeny sa neprejavia hneď. Nazdáva sa, že to je príčinou, prečo sa dnes o nej politici vo veľkom nebavia.

 

„Slovensko sa podpísalo pod veľké záväzky znižovania emisií a dosiahnutia uhlíkovej neutrality do roku 2050, chýbajú nám však jasnejšie kontúry cesty k ich splneniu,“ vysvetlila prezidentka.

 

 

Je preto presvedčená, že v tejto oblasti bude dôležité dávať si malé ciele, lebo vďaka nim sa rukolapnejšie dostaneme k výsledku, ktorý potrebuje klíma, a tak aj my všetci. „Takouto príležitosťou môže byť aj rokovanie parlamentu o tejto petícii. Oceňujem, že Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie odporučil plénu prerokovať ju.“

 

Milovníčka prírody a životného prostredia chce, aby sa v Národnej rade SR k tomu nepostavili len ako k formálnej povinnej jazde. Verí, že diskusia „prispeje k prelomeniu bariéry vedúcej k uvedomeniu si miery problému, ktorému čelíme“.

 

Čaputovú teší aj fakt, že 120-tisíc podpisov, ako aj samotná iniciatíva, dokážu celý problém dostať viac do povedomia ľudí, vrátane politikov. Verí, že takto sa ľudia stanú viac zodpovednejšimi a aktívnejšími v prospech prírodnej zodpovednosti.

 

Každý má v rukách možnosť svojím malým dielom prispieť k spoločnému cieľu. Už len vypnutie motora skôr, aby nebežal zbytočne a nevylučoval ďalšie exhaláty, pomôže. Pridať sa musia všetci. Môžeme jej takýmto spôsobom dať malý vianočný dar. Ale pri spočítaní všetkých takýchto ľudí, veľký dar pre prírodu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona