Žurnalista, ktorý fotil pre Reuters, zahynul počas bojov v Afganistane

NETKY.SK • 16 Júl 2021, 16:31 • 2 min
Žurnalista, ktorý fotil pre Reuters, zahynul počas bojov v Afganistane

ISLAMABAD - Počas bojov afganských vládnych síl a povstalcov z hnutia Taliban o kontrolu nad priechodom na afgansko-pakistanskej hranici zabili fotožurnalistu tlačovej agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Držiteľ Pulitzerovej ceny Dániš Siddíkí, ktorý pracoval popri afganských špeciálnych silách, zahynul spolu s popredným afganským dôstojníkom pri prestrelke s Talibanom, keď sa komando snažilo znova získať priechod Spin Boldak, informovala agentúra.

 

 

Riaditeľ Reuters Michael Friedenberg a šéfredaktorka Alessandra Galloni vo vyhlásení uviedli, že sa urgentne snažia získať viac informácií a spolupracujú s úradmi v oblasti. Siddíkí bol indický občan. Afganský veľvyslanec v Indii na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter vyjadril v súvislosti s jeho smrťou sústrasť.

 

img

 

Od začiatku konečnej fázy sťahovania vojakov z USA a Severoatlantickej aliancie prevzal Taliban kontrolu nad desiatkami okresov v Afganistane. Priechod Spin Boldak obsadil začiatkom týždňa. Svedkovia na pakistanskej strane hranice hovorili o intenzívnych bojoch a telách obetí. Afganské ministerstvo obrany boje potvrdilo a ministerstvo vnútra neskôr napísalo, že nad priechodom znova získali kontrolu.

 

img

 

Vzťahy medzi Pakistanom a Afganistanomplné podozrievania. Afganistan pravidelne obviňuje Pakistan z toho, že dáva útočisko afganskému Talibanu, ktorého vedenie sídli v pakistanskej provincii Balúčistan. Afganistan a USA v minulosti kritizovali Pakistan, že umožňuje bojovníkom Talibanu preniknúť do krajiny za účelom lekárskeho ošetrenia.

 

V Pakistane tiež žijú takmer dva milióny afganských utečencov, ktorí ušli pred desaťročiami vojny vo svojej vlasti. Islamabad použil svoj vplyv na Taliban, aby primäl povstalcov k rokovaniam so Spojenými štátmi a afganskou vládou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona