Zürich povolil islamistickej skupine distribúciu Koránu v meste

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 16:12 • 2 min
Zürich povolil islamistickej skupine distribúciu Koránu v meste

ŽENEVA - Radikálna islamistická skupina Skutočné náboženstvo bude môcť v uliciach najväčšieho švajčiarskeho mesta Zürich rozdávať Korán. Oznámili to dnes miestni činitelia, ktorých cituje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie je v kontraste s politikou susedného Nemecka, kde túto salafistickú skupinu zakázali vlani v novembri. Podľa zürišských bezpečnostných úradov neexistujú žiadne konkrétne dôkazy o tom, že skupina

 

Skutočné náboženstvo a jej snaha o distribúciu Koránu predstavuje nebezpečenstvo. "Musíme zaistiť, aby boli ochraňované základné práva a aby sme nezakazovali niečo bezdôvodne," uviedli zmienené zdroje pre miestny verejnoprávny rozhlas SRF.

 

Nemecké úrady však dospeli k záveru, že skupina Skutočné náboženstvo zradikalizovala 140 ľudí, ktorí následne odišli bojovať do Sýrie a Iraku. Liberálny postoj Zürichu je takisto v rozpore s odporúčaním regionálnej vlády kantónu Zürich, do ktorého spadá i rovnomenné mesto. Bezpečnostný šéf tohto kantónu v máji vyhlásil, že rozdávanie Koránu nie je otázkou náboženskej slobody, ale ochrany obyvateľstva.

 

Ďalší sused Švajčiarska - Rakúsko - v máji prijal zákon, ktorý sťažuje salafistom distribúciu Koránu v krajine, pričom polícia má kompetenciu určiť, či takéto kampane predstavujú riziko pre verejnú bezpečnosť alebo nie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies