Zuma predstavil predvolebný program ANC, zameraný na boj s korupciou

NETKY.SK • 11 Január 2014, 18:07 • 2 min
 Zuma predstavil predvolebný program ANC, zameraný na boj s korupciou

JOHANNESBURG - Juhoafrický prezident Jacob Zuma dnes vyhlásil boj s korupciou, keď predstavoval volebný program svojho vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC) na mítingu strany v meste Nelspruit.

slovakia

left justify in out

Tohtoročné voľby budú najväčšou politickou skúškou ANC od konca apartheidu, informovala agentúra Reuters.

Zuma, ktorý od roku 2009 riadi najväčšiu ekonomiku Afriky, sám čelí obvineniam z podvodu a zneužitia moci. Dve desaťročia po víťazstve Nelsona Mandelu, ktorý zomrel minulý mesiac, v prvých multirasových voľbách v krajine, bojuje hnutie s poklesom podpory voličov v prezidentských i parlamentných voľbách. Je to dôsledok hnevu voličov nad pretrvávajúcou chudobou a vysokou nezamestnanosťou v krajine, kde v populácii pretrváva vysoká nerovnosť medzi občanmi.

Očakáva sa, že ANC napriek tomu zvíťazí v aprílových voľbách, keď bude Zuma kandidovať na druhý prezidentský mandát. Kritici však vytýkajú Zumovi a ďalším predstaviteľom ANC, ktorá sa prezentuje ako zástankyňa pracujúcej triedy, že sa viac zaujímajú o vlastný zisk, ako o to, ako pomôcť chudobným a nezamestnaným.

Na dnešnom mítingu Zuma zdôraznil, že ANC bude bojovať s korupciou "kdekoľvek sa vyskytne a vo všetkých jej formách". V krajine, kde vládne zákazky zvyčajne získavajú politickí spojenci, priatelia či členovia rodiny, vláda podľa neho vytvorí centrálny orgán a ten bude prideľovať všetky štátne zákazky. Dodal, že všetci štátni predstavitelia a zamestnanci budú mať zakázané obchodovať so štátom, na rozdiel od doterajšej praxe. A ten z predstaviteľov ANC a vlády, ktorého súd uzná vinným z korupcie, bude nútený odstúpiť z funkcie.

V ekonomickej oblasti sa zaviazal zrýchliť rast ekonomiky Juhoafrickej republiky a jej dlhodobú hospodársku stabilitu. Hovoril o "radikálnej ekonomickej transformácii" a zvýšení úlohy štátu v ekonomike. Štát podľa neho zintenzívni snahy o zlepšenie bývania a základných služieb, ktorých nízka úroveň vyvoláva takmer každodenné protesty chudobných obyvateľov miest.

Zaviazal sa vytvoriť šesť miliónov nových pracovných miest najmä pre mladých ľudí, ktorých nezamestnanosť dosahuje dvojnásobok celoštátneho priemeru.

Najväčší odborový zväz JAR, NUMSA, ktorý má 330.000 členov, v decembri oznámil, že nebude vo voľbách podporovať ANC. Na dnešnom mítingu predáci odborovej konfederácie COSATU a Juhoafrickej komunistickej strany (SACP), ktorí sú partnermi ANC vo vláde, vyzývali na svornosť. 

Jednou z nových strán, ktorá bude konfrontovať ANC vo voľbách, sú Bojovníci za hospodársku slobodu (EFF) na čele s bývalým stúpencom a teraz ostrým kritikom Zumu, bývalým vodcom Ligy mladých ANC Juliusom Malemom. Malena vo štvrtok, pred dnešnou prezentáciou volebného programu ANC, označil Zumovu politiku za "staré poničené CD" a prisľúbil "vzrušujúce voľby".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies