Zuckerberg venoval na charitu takmer miliardu!

NETKY.SK • 2 Január 2014, 12:41 • 2 min
Zuckerberg venoval na charitu takmer miliardu!

WASHINGTON - Spojené štáty vlani zaznamenali nebývalý nárast filantropie. Až 15 z najbohatších darcov poskytlo finančné dary vo výške najmenej 100 miliónov dolárov, zatiaľ čo v roku 2012 bolo podobne štedrých darcov jedenásť. Najbohatší z nich vlani venovali na dobročinnosť celkovo 3,4 miliardy dolárov, kým predvlani to boli dve miliardy.

slovakia

left justify in out

Ako dnes oznámila agentúra AP, najbohatší filantropi však vlani ešte stále nevenovali toľko, koľko dávali pred príchodom svetovej ekonomickej krízy. V roku 2007 totiž predstavovali najväčšie dary až 4,1 miliardy dolárov.

Najväčší dar v roku 2013 prišiel od zakladateľa sociálnej siete Facebook Marka Zuckerberga a jeho manželky Priscilly Chanovej. Pár v decembri oznámil, že nadácii Silicon Valley Community venovali akcie svojej firmy v odhadovanej hodnote 990 miliónov dolárov. Je to po prvýkrát, čo najväčší filantropický dar v krajine pochádza od ľudí mladších ako 30 rokov.

Druhý najštedrejší dar dostala nadácia pre výskum rakoviny v Oregone, ktorej prisľúbil spoluzakladateľ a predseda spoločnosti Nike Phil Knight vyplatiť v nasledujúcich dvoch rokoch 500 miliónov dolárov. Tretím najštedrejším darcom sa vlani stal bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg, ktorý Hopkinsovej univerzite venoval 350 miliónov dolárov na štúdium lekárov.

"Skutočnosť, že sme mali toľko darov, naznačuje, že ľudia opäť dávajú veľa a že to môže pokračovať aj tento rok. Ľudia vidia stav ekonomiky optimistickejšie. Zdá sa, že to bude lepší rok," uviedla filantropická aktivistka a vydavateľka Stacy Palmerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies