Zuckerberg sa ospravedlnil za únik údajov používateľov v britských novinách

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 07:15 • 2 min
Zuckerberg sa ospravedlnil za únik údajov používateľov v britských novinách

LONDÝN - Mark Zuckerberg, spoluzakladateľ sociálnej siete Facebook, pripustil, že sieť "pochybila", pričom narážal na škandál s únikom osobných údajov facebookových používateľov, ktoré nečestne získala spoločnosť Cambridge Analytica.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Cambridge Analytica bez povolenia zhromažďovala osobné údaje od viac ako 50 miliónov používateľov Facebooku.

 

Šéf americkej spoločnosti, ktorej patrí sociálna sieť Facebook Mark Zuckerberg, sa ospravedlnil za únik osobných údajov miliónov používateľov. Akciu vykonal s vedomím britskej spoločnosti Cambridge Analytica. Jeho zodpovedajúce vyhlásenie bolo uverejnené v nedeľun v britských vydaniach The Sunday Times, The Mail on Sunday, The Sunday Telegraph, Sunday Mirror, Daily Express a The Observer.
     

V noci z piatka na sobotu, v sídle Cambridge Analytica v Londýne, bola rozhodnutím súdu vykonaná prehliadka. Existuje podozrenie, že spoločnosť získala osobné údaje viac ako 50 miliónov používateľov Facebooku, s cieľom vytvoriť algorytmus na analýzu politických preferencií voličov.
   

Informácie o tom pôvodne šírili noviny The New York Times s odkazom na bývalých zamestnancov spoločnosti. Ako vyhlásili zástupcovia sociálnej siete, v roku 2015 profesor psychológie na Cambridge Univerzity Alexander Kogan, pri pomoci aplikácie, ktorú vytvoril na platforme Facebook, odovzdal spoločnosti Cambridge Analytica veľké množstvo osobných údajov používateľov.

 

V tom istom roku sociálna sieť zablokovala aplikáciu a požiadala od Kogana a britskej spoločnosti vymazať údaje, avšak pred niekoľkými dňami , na Facebooku zistili, že nie všetky informácie boli úplne odstránené, v súvislosti s čím, účet Cambridge Analytica bol zamknutý.
     

Cambridge Analytica popiera svoju účasť na protiprávnych činoch, ale pritom 20. marca vedenie tejto spoločnosti oznámilo o pozastavení právomoci výkonného riaditeľa Alexandra Niksa, s okamžitým nadobudnutím účinnosti tohto rozhodnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona