Zubkov: Rusko bolo, je a bude spoľahlivým partnerom EÚ pri dodávkach plynu

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 18:35 • 2 min
Zubkov: Rusko bolo, je a bude spoľahlivým partnerom EÚ pri dodávkach plynu

BRATISLAVA - Ruská federácia (RF) zostane pri dodávkach plynu spoľahlivým partnerom každej krajine v Európe. Uviedol to dnes v Bratislave špeciálny zástupca prezidenta RF a predseda predstavenstva Gazpromu Viktor Zubkov na konferencii Central European Gas Congress (CEGC), organizovanej pri príležitosti 160. výročia vzniku plynárenstva na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Rusko bolo, je a bude pripravené naďalej zostať serióznym ekonomickým partnerom každej európskej krajiny a teda aj spoľahlivým dodávateľom zemného plynu. Pritom sa jasne zameriavame na zvyšovanie všetkých aspektov energetickej bezpečnosti, prijímame možné opatrenia na znižovanie rizík, teda vážne sa sústreďujeme na rozvoj netranzitných trás," zdôraznil.

 

"Aj keď sa spomínalo, že na Ukrajine je dnes všetko dobré, napriek tomu udalosti posledných rokov ukazujú, že tento tranzitný článok len vytvára riziká pri zásobovaní a odbyte plynu," tvrdí Zubkov.

 

Rusko podľa neho dúfa, že európsky trh s plynom ako celok, vrátane stredoeurópskeho regiónu, sa bude dlhodobo rozvíjať v záujme všetkých účastníkov trhu. "Požadovaný rozvoj siete prepojení plynovodov už v blízkej budúcnosti umožní vznik jednotného vnútorného európskeho trhu s plynom," dodal predseda predstavenstva Gazpromu.

 

Zubkov sa dnes na Úrade vlády SR stretol s podpredsedom vlády SR pre investície Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Ten zdôraznil, že strategickým cieľom Slovenska je zabezpečenie energetickej bezpečnosti a je prirodzeným záujmom pokračovať v dlhodobej spolupráci v oblasti spoľahlivých dodávok plynu a jeho tranzitu cez územie Slovenska. V súvislosti s rokovaním medzi Ruskou federáciou, Ukrajinou a Európskou úniou vyjadrili zástupcovia vlády presvedčenie, že sa podarí dosiahnuť dohodu, ktorá zabezpečí bezproblémové dodávky plynu na územie SR, ako aj tranzit plynu do ďalších krajín EÚ.

 

Slovenská republika by v tejto otázke privítala dlhodobejšie stabilné riešenie. Takéto riešenie by prispelo k zabezpečeniu dodávok plynu na Slovensko a do EÚ cez významný tranzitný koridor, pričom SR má záujem o vytvorenie obojstranne výhodných podmienok, ktoré umožnia zachovanie prepravy plynu v smere východ – západ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies